Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2018, 18:11
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Vo Švédsku sa roztopil najvyšší bod krajiny. Globálne otepľovanie sa nezastaví pred ničím

ZAUJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Švédsky vrchol sa kvôli vysokým teplotám roztopil.

Najvyšší bod Slovenska, Gerlachovský štít, sa tak ľahko neroztopí – Vysoké Tatry totiž patria medzi jadrové pohoria, no v iných častiach sveta sú vrchmi predovšetkým ľadovce. Tie sa vplyvom tepla môžu roztápať alebo napríklad znovu zamŕzať. Dáva tak zmysel, že práve globálne otepľovanie je pre ľadovcové pohoria veľkou hrozbou.

Na vlastnej koži to zažívajú Švédi, ktorým vysoké teploty zničili ich najvyšší vrch. Štít Kebnekaise tvoria dva vrcholy a jeden z nich mal na začiatku leta výšku 2 104 metrov nad morom. V súčasnosti je to už 2096,8 metra. Každý deň z vrcholu ubudne približne 14 centimetrov snehu a ľadu a keďže Európa práve trpí obrovskými horúčavami, vrch sa bude ešte zmenšovať.

Aktuálne najvyšším bodom sa tak stal severný vrchol s výškou 2097 metrov – ten zaľadnený nie je a tvoria ho najmä skaly, roztopenie mu tak nehrozí. Trpia však ľadovce po celom svete – európske horúčavy trvajú už niekoľko týždňov a nielen vo Švédsku majú na svedomí obrovské požiare a straty na životoch.

Vo Švédsku sa roztopil najvyšší bod krajiny. Globálne otepľovanie sa nezastaví pred ničím
Zdroj: Alexander Vujadinovic
Domov
Zdieľať
Diskusia