Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2018, 18:10
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Extáza pomáha pri depresii a Američania ju pravdepodobne začnú používať ako liek

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Účinná látka MDMA má aj niekoľko zdravotných benefitov.

Extáza patrí medzi najpopulárnejšie párty drogy a Slovensko nie je v jej používaní žiadnym nováčikom. Za návaly eufórie a energie je zodpovedná látka príbuzná metamfetamínu, MDMA. Jej história siaha až do roku 1898 a odvtedy sa síce vytvorila hromada trošku odlišných látok takisto nazývaných extázou, no účinné látky sú si veľmi podobné a rovnako aj samotné účinky.

Ich intenzita sa však líši na základe pomeru látok, no skôr ako závislosti treba mať na mysli okamžité účinky – dehydratácia, odpadnutie a v horšom prípade psychózy a halucinácie. Existujú však aj benefity a aj keď najnovšie informácie nepodkladá žiaden výskum, americká protidrogová agentúra (DEA) v spolupráci s ďalšími zložkami a vedcami z University of South Carolina skúmala vplyv MDMA na ľudí trpiacich depresiou a PTSD.
 
Išlo najmä o vojenských veteránov a hasičov, ktorí náhodne dostali 30, 75 alebo 125 miligramov MDMA spolu s psychoterapeutickými sedeniami. Nikto nevedel, kto získal aké dávky, pričom 30-miligramová slúžila len ako placebo.
 
Výsledky však boli ohromujúce – depresia subjektov sa v priemere znížila až o 60 % (na meranie sa používa špeciálne CAPS skóre). Pri neskorších vyšších dávkach bola efektivita ešte väčšia. Na rade sú teraz klinické testy, na základe ktorých vydá DEA štúdiu aj s vyhlásením, či je MDMA vhodné na liečenie, no všetko nasvedčuje tomu, že jej lekárske používanie bude v USA už čoskoro realitou.
 
Extáza pomáha pri depresii a Američania ju pravdepodobne začnú používať ako liek
Zdroj: DEA
Domov
Zdieľať
Diskusia