Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 23:54
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Jeden ľudský rok sa nerovná siedmim psím. Rozšírený mýtus je podľa expertov poriadna hlúposť

ZAUJÍMAVOSTI PES VEK
Uložiť Uložené

Dobre známy vzorec má vraj od reality poriadne ďaleko.

Mnohých ľudí vždy zaujíma, koľko rokov má pes, na ktorého sa práve pozerajú. Všetko následne hodia do starého-známeho vzorca, podľa ktorého sa jeden psí rok rovná ľudským siedmim. To síce pre niektoré psy platí v prepočte, no v žiadnom prípade to nemôžeme použiť všeobecne. Psy sa totiž vôbec nevyvíjajú rovnako ako ľudia, práve naopak.

Hromada z nich je napríkald schopná rozmnožovania už v okolí prvého roku života, no sedemročné dieťa niečo také ešte nezvládne. Rastú však aj niekoľko rokov potom, zatiaľ čo dvadsaťročný človek sa už do výšky ťahať nebude. Aby sa predišlo podobným omylom, Americká asociácia pre hospitalitu zvierat vydala Návod na určovanie veku psov.

Nejde však o žiadne jednoduché vzorce. Zvyčajne platí, že väčšie psy žijú kratšie, zatiaľ čo menšie žijú dlhšie. Je tu však aj niekoľko výnimiek – napríklad u nás vyšľachtený česko-slovenský vlčiak sa dožije až 15 rokov a patrí medzi veľké plemená.

Potom, čo sa psy môžu rozmnožovať, stále niekoľko rokov rastú a už okolo tretieho roku života sa vývoj tela zastavuje – v ľudských rokoch by sa však zastavil už dávno. Vzorec sedem psích = jeden ľudský je teda poriadna hlúposť, keďže sa každý pes dožíva inak a dospievajú omnoho rýchlejšie než my.

Jeden ľudský rok sa nerovná siedmim psím. Rozšírený mýtus je podľa expertov poriadna hlúposť
Zdroj: CLSG
Domov
Zdieľať
Diskusia