Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 16:56
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Gruzínsku zlegalizovali fajčenie marihuany. V krajine pritom môžeš za väčšinu drog skončiť vo väzení aj na dlhé roky

ZAUJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložiť Uložené

Krajina sa odpútala od svojich zaužívaných zákonov.

Aj keď Gruzínsko nepatrí medzi najprogresívnejšie krajiny na svete, v posledných rokoch sa miestna spoločnosť posúva dopredu míľovými krokmi. Najlepšie o tom svedčí aj najnovšie rozhodnutie gruzínskeho ústavného súdu.

Už v minulosti súd rozhodol o tom, že človek nemôže byť odsúdený na trest odňatia slobody vo väzení, ak ho policajti nechytia s viac ako 70 gramami marihuany, a teraz sudcovia zrušili všetky tresty za rekreačné používanie zelenej rastliny.

Navrhovatelia argumentovali so slovami, že fajčenie marihuany nepredstavuje žiadne ohrozenie ani riziko pre spoločnosť a jej užívatelia majú možnosť spôsobiť zdravotné ťažkosti len sebe, takže by užívanie rastliny nemalo byť nijak potrestané.


Súd dal napokon navrhovateľom za pravdu, zrušil všetky tresty, a tak môžeš v Gruzínsku veselo fajčiť marihuanu, ak tým nebudeš obťažovať tretie osoby.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila Pýtali sme sa Slovákov, čo si myslia o trestoch za marihuanu. Väčšina chce, aby ich nová vláda zmiernila 27. septembra 2023, 18:05

V praxi to znamená, že marihuanu by si nemal fajčiť na verejných priestranstvách, v školách či na úradoch, a jednoducho užívaním rastliny nemáš zasahovať do slobody ľudí okolo teba. Odvážne rozhodnutie súdu bolo prijaté s radosťou, pretože Gruzínsko bolo v minulosti známe svojimi prísnymi zákonmi proti drogám.

Mamuka Berdzenishvili bol v krajine potrestaný odňatím slobody na 8 rokov za prechovávanie 2 gramov MDMA, pretože zákon umožňuje za podobné množstvo extázy udeliť trest na 8 až 20 rokov či dokonca doživotie.

Domov
Zdieľať
Diskusia