Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2018, 18:20
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Robin Williams prinášal svojmu obecenstvu radosť, no v súkromí neraz zvádzal ťažké boje, ktoré vyústili do samovraždy (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Úsmev na tvári neznamená automaticky vnútornú vyrovnanosť a šťastie.

Nie je žiadnou novinkou, že práve tí, čo najviac zabávajú svoje okolie, častokrát v skutočnosti vnútorne trpia. Ľudia ich však považujú za veselú kopu, a preto ich len málokedy môžu podozrievať z toho, že ich čosi trápi.

Dokument Robin Williams: Come Inside My Mind svojim divákom rozpovie o živote významného komika a herca, ktorý spadal práve pod spomínanú kategóriu navonok usmiatych, no vnútorne neraz mimoriadne deprimovaných osobností.


Dokumentaristka Marina Zenovich (Roman Polanski: Wanted and Desired) v jej najnovšom projekte ponúkne množstvo archívnych záberov. V nich nahliadneme na mladého Williamsa plného energie, entuziazmu a vášne pre umenie.

Robin Williams prinášal svojmu obecenstvu radosť, no v súkromí neraz zvádzal ťažké boje, ktoré vyústili do samovraždy (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Keď vstúpil na pódium, dal zo seba všetko. Po vyčerpávajúcom predstavení sa ale do šatne pravidelne vracal duševne i fyzicky strhaný, a preto následne neraz potreboval pokoj len sám pre seba.

Takéto "dobíjanie batérie" bolo pre Robina Williamsa výsostnou charakterovou črtou, o ktorej však vedelo iba jeho blízke okolie. Z výrečného humoristu zabávajúceho davy sa zo sekundy na sekundu dokázal stať tichý introvert žijúci vo svojom vlastnom svete.

Dokument sa viac-menej rozdeľuje do troch častí. V jednej sa venuje Williamsovej kariére stand-up komika, v ďalšej jeho zložitej osobnosti a rodinnému životu, no a v neposlednom rade i jeho filmovej a televíznej kariére.

Posledná kategória je však bohužiaľ tou najkratšou a možno až mierne odfláknutou časťou, pričom tvorcovia venujú zbytočne dlhý čas hercovým stand-up vystúpeniam.

Tie vo viacerých momentoch vynikajúco pobavia, ale určite by nikto neprotestoval, keby sa Come Inside My Mind o čosi viac zaoberal aj hercovými zážitkami z čias najväčších filmových úspechov, ktoré by tak ako jeho humoristické vystúpenia určite perfektne vykreslili Williamsovu unikátnu povahu.

Pokiaľ však od dokumentu očakávate jednoznačnú odpoveď na otázku, prečo si táto slávna osobnosť siahla na život, musíme vás sklamať. Jeho priatelia a rodina síce ponúkajú viaceré indície, no zdá sa, že svoje najtemnejšie myšlienky si nechával výnimočný herec a komik len sám pre seba.

Robin Williams prinášal svojmu obecenstvu radosť, no v súkromí neraz zvádzal ťažké boje, ktoré vyústili do samovraždy (Recenzia)
Zdroj: Columbia Pictures

Robin Williams: Come Inside My Mind je skvelým dokumentom, ktorému nechýba veľmi citlivé nahliadnutie do hercovej duše, prehliadka jeho kariéry a rodinného života či opis bláznivých čias plných kokaínu a alkoholu, kedy prišiel o jedného z priateľov, Johna Belushiho.

Záverečný prechod k tragickej udalosti tvorcovia poňali rozumným spôsobom bez zbytočného pátosu, ale je možné, že vďaka niektorým dojemným scénam sa i tak neubránite slzám.

Pred zhliadnutím snímky by ste však mali aspoň z časti poznať Williamsovu filmografiu. Dokumentaristi totiž zjavne rátali s tým, že diváci majú jeho filmy viac-menej v malíčku a v danej oblasti teda nemusia ísť príliš do hĺbky.

Možno aj preto obsahovo vsadili skôr na pasáže venujúce sa stand-up comedy. A to je vzhľadom na hercov významný prínos kinematografii vcelku škoda. 8/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia