Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2018, 2:07
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vytvorili Rusi zbraň súdneho dňa? Poseidon vraj dokáže rozpútať obrovské tsunami

ZAUJÍMAVOSTI AMERIKA DONALD TRUMP RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Rusi majú vraj novú nukleárnu superzbraň. Odpáliť ju môžu pod vodou a vyvolať tak tsunami.

Hoci studená vojna sa už oficiálne skončila, Rusi a Američania sa hrajú stále hru na mačku a myš. Dôkazom je aj nová ruská atómová zbraň, ktorú ruská vláda odhalila krátko po kontroverznom stretnutí Donalda Trumpa a Vladimira Putina

Zbraň má tvar torpéda a môže sa používať pod morskou hladinou. "Autonómna zbraň môže v tichosti putovať do veľkých hlbín, pohybuje sa rýchlejšie než ponorka alebo loď, nemá žiadne nedostatky, ktoré by mohol nepriateľ využiť a nesie v sebe masívnu nukleárnu muníciu," takto ju opísal Putin podľa Kremľu ešte v marci.

Vtedy však informácie doprevádzali iba počítačovo prevedené zbrane aj napriek tomu, že ruský prezident tvrdil, že k testovaniu došlo už v decembri.

V júli sa však objavili nové videá ruského Ministerstva obrany, kde môžu ľudia vidieť skutočnú zbraň. Torpédovitá výbušnina dostala názov Poseidon.

Odborník na obranu H.I. Sutton potvrdil, že video je v súlade s predchádzajúcimi plánmi Ruska o vytvorení podvodnej autonómnej ponorky ozbrojenej nukleárnymi zbraňami na jadrový pohon. Zatiaľ nesie názvy ako Oceanic Multipurpose System Status-6, Skif aj Kanyon.

Podľa Suttona by Poseidon mohol byť 2 metre široký a 20 metrov dlhý. 

Rusko informovalo, že Poseidon bude schopný uniesť až 50 megaton TNT a bude podobný Tsar bombe, najväčšej detonovanej nukleárnej zbrani. V roku 2015 nazval odborník na nukleárne zbrane Jeffrey Lewis Poseidona zbraňou súdneho dňa.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

"Dobre umiestnená atómová zbraň o sile 20 až 50 megaton by mohla vyprodukovať dostatok energie na to, aby spôsobila tsunami, aké sme videli v roku 2011 a možno aj väčšie," vyjadril sa Rex Richardson, fyzik skúmajúci nukleárne zbrane. Podľa Richardsona by mohla mať vlna výšku až 100 metrov.

Vytvorili Rusi zbraň súdneho dňa? Poseidon vraj dokáže rozpútať obrovské tsunami
Zdroj: Youtube.com

Niektorí odborníci však o ničivej sile Poseidona pochybujú. Tvrdia, že odpaľovanie atómových zbraní pod vodou so sebou nesie veľa nevýhod. 

I keď by zbraň mohla vytvoriť tsunami, fyzik Greg Spriggs si myslí, že by to bola strata úplne dobrej atómovej bomby. Podľa neho by tsunami nebolo až také obrovské, ako by si Putin prial. Okrem toho by tiež musela byť odpálená naozaj blízko pobrežia, čo môže byť pre ponorku nevýhodou.

Tsunami, aké sme videli v Japonsku v roku 2011, uvoľnilo silu rovnajúcu sa 9,3 miliónom megaton TNT. To je o niekoľko sto miliónov viac než sila bomby zhodenej na mesto Hirošima a približne 163-tisíckrát viac než sila najväčšej odpálenej bomby Tsar.

Okrem toho, energia by sa po detonácii nerozšírila iba na pevninu. Veľká jej časť by sa rozptýlila do mora a Rusi by tak nemohli využiť celý jej potenciál.

Vytvorili Rusi zbraň súdneho dňa? Poseidon vraj dokáže rozpútať obrovské tsunami
Zdroj: Youtube.com

Nebezpečenstvo spojené s Poseidonom však nespočíva iba v jeho sile. Presné zloženie zbrane nepozná okrem Rusov asi nikto, no ak by sa v nej nachádzali kovy ako kobalt, mohli by vo veľkej miere rozšíriť účinky radiácie pod morom. Neutróny uvoľnené po výbuchu by mohli tieto kovy transformovať na nebezpečné rádioaktívne chemikálie s dlhou životnosťou. V slanej vode by sa rozpúštali roky aj dekády a zamorili by okolitú vodu.

"Čo za chorých bastardov by si vysnívalo takúto zbraň?", pýta provokačne Jeffrey Lewis

Vždy však existuje možnosť, ktorá dokáže ľahko zahnať paniku šíriacu sa v súvislosti s ničivými atómovými zbraňami. Je dosť možné, že Rusi sa vo svojich videách skrátka iba vyťahujú a Putin rád preháňa. Sila Poseidona je možno oveľa menšia, ako Rusko tvrdí a slúži iba na odstrašenie Američanov

Domov
Zdieľať
Diskusia