Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2018, 11:22
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Festival Burning Man vyriešil problém s púšťnym teplom najväčšou dekou z polyetylénu na svete

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Obrovská inštalácia sa skladá z 3350 ultraľahkých polyetylénových dielov, ktoré využíva NASA.

Populárny festival Burning Man sa koná od roku 1986 a teší sa čoraz väčšej popularite aj v Európe. Návštevu však mierne komplikuje skutočnosť, že prebieha v nevadskej púšti. To však nie je každoročne prekážkou pre niekoľko desiatok tisíc ľudí a tých najatraktívnejších interpretov z celého sveta. Každá festivalová organizácia sa pochopiteľne snaží rok od roku zlepšovať a prinášať návštevníkom zaujímavé atrakcie, čo platí aj tentokrát. Aj keď tak trochu netradične.

Ide o projekt ruského architekta Alexa Shtanuka a celá mágia spočíva v spojení 3350 ultraľahkých polyetylénových dielov, ktoré využíva NASA. Spolu tak vytvoria deku s rozmermi 100x100 metrov. Zaujímavosťou je, že dohromady bolo použitých 40 kilometrov lepiacej pásky a celkovo sa prostredníctvom Indiegogo kampane vyzbieralo až 17 500 dolárov.

Pre návštevníkov festivalu bude slúžiť ako oddychová zóna, kde sa budú môcť skryť pred pravdepodobne veľmi nepríjemným teplom. Strieborný povrch inštalácie dokáže odraziť až 97 % celkového vyžarovaného tepla. Obrovská deka však bude plniť aj dizajnovú fuknciu, keďže sa predpokladá, že bude meniť svoj tvar a vytvárať zaujímavé monumenty. 

Domov
Zdieľať
Diskusia