Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2018, 14:02
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Rovnosť vystupujúcich mužov a žien na festivaloch by mala byť skutočnosťou už do roku 2022

HUDBA
Uložiť Uložené

Európsky projekt podporilo už viac ako sto rôznych festivalov z celého sveta.

Viac ako sto medzinárodných festivalov sa v rámci európskeho projektu Keychange od PRS Foundation podpísalo k dodržovaniu kontroverzného pravidla, ktoré požaduje minimálne päťdesiatpercentné zastúpenie žien v programe festivalov. Podľa PRS Foundation sú totiž ženy v hudobnom priemysle podceňované a tvoria iba okolo dvadsať percent všetkých hudobníkov.

Dosiahnuť rovnocenného zastúpenia vystupujúcich interpretov by mali naplniť do roku 2022. Generálny riaditeľ belgického Festivalu 20/21 sa ku výzve Keychange priklonil nasledovne: „Som si istý, že som každodenne obklopený silnou a všestrannou generáciou ženských umelcov, prevažne hudobníčok, pripravených prevziať vedenie vo svojom obore. Už v predchádzajúcich obdobiach mali ženskí tvorcovia značné zastúpenie na Festivale 20/21, vstupom do Keychange sa zaväzujeme tomu, aby sme v tom pokračovali aj naďalej a prinášali talenty oboch pohlaví.“

Švédska speváčka Fever Ray, ktorá sa často stavia za práva žien a LGBT komunity

 

Príspevok, ktorý zdieľa M a b e l (@mabel),

Podľa riaditeľa islandského festivalu Iceland Airwaves, na ktorom každoročne vystúpi viac ako sto hudobných skupín a hudobníkov z celého sveta, naplniť tieto kvóty nebolo vôbec obtiažne. O pravom opaku sa však domnievajú obrovské festivaly ako Glastonbury alebo Wireless, ktorých program pozostáva naozaj z mizivého percenta žien. Žiadny zo slovenských a českých festivalov sa pod výzvu zatiaľ nepodpísal.

Speváčky Katy Perry a Dua Lipa na festivale Glastnobury v roku 2017

Zostáva však otázne, či sa nebudú snažiť festivaly zaradiť hudobníčky do nezaujímavých časov a na vedľajšie pódiá iba kvôli tomu, aby sa im kvóty podarilo dodržať. Zostavenie samotného programu totiž stojí na ponuke aktuálnej hudobnej scény a atraktivite pre potenciálneho návštevníka. Množstvo z prívržencov projektu Keychange však v ich záujmoch vidí tiež akúsi motiváciu pre ženy, aby neprestávali tvoriť a v brandži boli oveľa priebojnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia