Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2018, 15:49
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Najlepšie slovenské rapové autičkárske skladby

HUDBA RAP SLOVENSKO SLOVENSKÝ RAP
Uložiť Uložené

Slovenský rap je tematicky skutočne rozmanitý. Máme za sebou výbery skladieb o láske, sexe, na párty, do klubov, letné aj zimné rebríčky. Čo však tracky o autách?

Ako vraví samotný Ego, na každom albume musí byť aspoň jedna skladba o tom, ako sa vozíme. Síce tento výrok neplatí stopercentne, no aj napriek tomu sme sa rozhodli pripraviť si pre vás článok, kde sa budeme venovať problematike autičkárskych skladieb v slovenskom rape. Jasné, odkazov na vozidlá, konkrétne značky či luxus, ktorý sa s nimi spája, nájdeme vo viacerých odkazoch v mnohých trackoch, no nás v tomto prípade zaujímali výhradne tie, kde boli autá ústrednou témou.

Už tradične ide o náš subjektívny výber, no pre pokoj v duši čitateľov sme sa v tomto prípade rozhodli nezostavovať poradie, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým najzásadnejším je skutočnosť, že jednotlivé skladby vznikali v rôznych obdobiach a medzi najstaršou a najnovšou je približne 12-ročný rozdiel.

Cieľom je v prvom rade pomôcť tým, ktorí hľadajú inšpiráciu na osvieženie playlistu, takže nám do komentárov neváhaj poslať aj ďalšie zaujímavé tipy. Podobne ako v prípade predošlých rebríčkov a výberov, pridáme aj krátky popis, aby si sa mohol ľahšie zorientovať. Poďme teda na to.


Ektor - Kancelář (remix) feat. Rytmus, Ego, Separ

Hneď na úvod sme si dovolili menšiu výnimku, keďže ide primárne o českú skladbu, resp. je jej iniciátorom pražský Ektor. Platí však, že prevládajú Slováci, a tak v domácom autičkárskom výbere určite nemôže chýbať. Na svoj posledný album Alfa umiestnil len sólo verziu, no následne uzrel svetlo sveta aj prekvapivý remix, ktorý má za necelé 4 mesiace úctyhodných 5 miliónov views. Len ťažko by sme mohli jednotlivé slohy kvalitatívne porovnávať, no Rytmusov nástup Robko jazdi pomalšie ty blbéc sa dostáva z hlavy ťažšie ako zbytok skladby.

Robko je šéf, taky sem zadřel motor na starým golfu, hned potom jak sem v tom golfu loupnul sousedovi holku.
Asi karma, ale byl to zmrd, takže čistý svédomí, bohužel neposlouchá rap tak se to nikdy nedoví.

H16 - Sedíme v aute ft. Vec

Najväčśim favoritom našej redakcie je určite táto legendárna vec z albumu Kvalitný materiál, ktorý si aj po dvanástich rokoch zaslúži pozornosť od začiatku do konca. Dodnes je vidieť, kedy mali chuť sa hudbou baviť a tvoriť vtipné, nápadité a zároveň vypovedné tracky a je ľahké ich dať do kontrastu s tými, ktoré mali byť vážne, riešiť serióznejšie témy a ísť do väčšej hĺbky. Sedíme v aute je o niečo tupšia vec, kde sa Otecko, Spirit, Cigo aj Vec patrične vybláznili.

Keď vidím fízlov, spomalím a dám si pás, nemám pre nich peniaze a nemám na nich čas.

Moja Reč - Naložený v káre ft. Mário

Storytellingy handlovskej Mojej reči pravdepodobne nikto nikdy neprekoná. Za dlhé roky pôsobenia sa toho Supovi aj Delikovi stihlo stať skutočne veľa a fanúšik mal dokonca často pocit, že sa zdôverujú naozaj s každou (v dobrom) hlúposťou. Fanúšikovia veľmi dobre vedia, že príbehy z ciest na vystúpenia vedia priniesť veľa zaujímavého a presne to je aj príklad tejto veci z projektu Dobrí chlapci 1.

Sedím vedľa vodiča, robím hu-hu jak opica, húkam na každú kundu, je*lá hlava opitá.

Dalyb, Tekashi, Zayo, Lvcas Dope - Jaguare
 
Síce si nie sme istí, no pôvodne bol pravdepodobne autorom tejto skladby Dalyb. Aj kvôli YouTube optimalizácii pochopiteľne dáva význam, aby bol prvým menovaným Tekashi, no v skutočnosti ide o zanedbateľnú drobnosť, ktorú sme si dnes všimli. Jaguare už má 3 milióny views a ústrednou témou sú samozrejme peniaze a rapový blahobyt. Okrem členov F*CK THEM hosťuje český kolega Lvcas Dope, ktorý je pre mnohých na skladbe najvýraznejším elementom. 
 
Chcem pre mojich zlatý chrup a doma Huracany.
 

 

EGO ft. Gýza & Ben Cristovao - Vozíme

Pôvodným iniciátorom dnešného výberu je práve najnovšia a zároveň aj jedna z najúspešnejších skladieb o autách. Aj keď niektorí striktnejší fanúšikovia pôvodne Egovi vyčítali žánrový presah celého debutového albumu vrátane Vozíme, v konečnom dôsledku sa Precedens tešil obrovskému úspechu. Rádiový charakter dodáva hosťovačka od Bennyho Crista a celok dopĺňa vizuál od Romea. Výsledkom je skôr pozitívna letná záležitosť, ktorú si bez zlého pocitu môžeš pustiť aj vo Fábii, keďže nutne nepoukazuje na luxus. Legendary je nepochybne Gýzova sloha z väzenia nahrávaná počas telefonátu.

Šoferujem, duchcím, občas vyhulujem, musím.

 

PIL C feat. Vladimir 518 - V aute

Život českých a slovenských raperov je do veľkej miery spojený s nadmerným trávením času v aute, čo koniec koncov vyplýva aj z dnešného článku. Ešte na debutovom Pil C-ho albume sa k tejto téme vyjadrili spoločne s Vladimirom 518 a tebe bude jasné, že hodiny presedené za volantom myslia vážne. Predsa len, do veľkej miery ide o jeden z pracovných nástrojov, kde dokážu popri presúvaní sa medzi klubmi tvoriť, inšpirovať sa a popri tom všetkom robiť aj veci z bežného života.

Búchaju vám hlavy ako Taliban, rozdávali flow a nedali vám, tvoj rap je ako Kelly Family, náš rap je Kelly ako Machine Gun.

 

Kontrafakt - Stokujeme Vonku

Autám sa prakticky od čias vzniku venovali v textoch aj chalani z Kontrafaktu. Práve od nich máme aj prvé informácie o tom, ako je rapový život úzko spojený s cestovaním v aute. Ako už určite vieš, Stokujeme Vonku pochádza z najlepšieho slovenského albumu, aký kedy uzrel svetlo sveta a práve táto skladba bola zároveň prvou vydanou ukážkou, kedy sme začínali tušiť, že sa je na čo tešiť.

Brzdzím premávku jak sedláčí...

 

Kontrafakt - Keď Jazdíme My

Tak a na záver ešte hymna, bez ktorej by tento výber nikdy nebol kompletný. Pôvodne vyšlo Keď Jazdíme My na Navždy v roku 2013 len vo výrazne skrátenej verzii, no málokto vie, že práve Refresher bol do veľkej miery iniciátorom plnohodnotnej verzie, akú poznáš dnes. Neskôr vznikol aj skvelý videoklip a výsledok búra rekordy. Bolo by zaujímavé sledovať, ako by podobná vec dopadla v podaní niektorých iných domácich interpretov, čo však našťastie nemusíme riešiť.

Každý ví, kto tu je, kto to tu dotuje, sme to my a ty ne, pravidlá meníme.

Anketa:
Ktorá z týchto skladieb o autách je ti najbližšia?
Ektor - Kancelář (remix) feat. Rytmus, Ego, Separ
H16 - Sedíme v aute ft. Vec
Moja Reč - Naložený v káre ft. Mário
Dalyb, Tekashi, Zayo, Lvcas Dope - Jaguare
EGO ft. Gýza & Ben Cristovao - Vozíme
PIL C feat. Vladimir 518 - V aute
Kontrafakt - Stokujeme Vonku
Kontrafakt - Keď Jazdíme My
Ektor - Kancelář (remix) feat. Rytmus, Ego, Separ
13 %
164 Hlasov
H16 - Sedíme v aute ft. Vec
8 %
96 Hlasov
Moja Reč - Naložený v káre ft. Mário
9 %
109 Hlasov
Dalyb, Tekashi, Zayo, Lvcas Dope - Jaguare
6 %
74 Hlasov
EGO ft. Gýza & Ben Cristovao - Vozíme
19 %
237 Hlasov
PIL C feat. Vladimir 518 - V aute
6 %
73 Hlasov
Kontrafakt - Stokujeme Vonku
8 %
100 Hlasov
Kontrafakt - Keď Jazdíme My
33 %
420 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia