Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2018, 16:32
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Na Marse našli vedci jazero plné kvapalnej vody, ukrýva sa pod povrchom

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedci svetu oznámili mimoriadne dôležitý nález.

Vedci o podobnom náleze snívali dlhé roky a napokon sa stal skutočnosťou. Na tlačovej konferencii dnes odborníci z Italian National Institute for Astrophysics svetu predstavili svoje zistenia urobené pomocou radarovej technológie Marsis na palube sondy Mars Express.

Pod južným pólom planéty Mars objavili vodu v kvapalnej forme, ktorá by sa dala kvalifikovať ako jazero. Nejde o žiadnu mláku, ale o jazero široké približne 20 kilometrov. Zatiaľ sa vedcom nepodarilo zistiť, aká hlboká by vodná plocha mohla byť, pričom prvotné odhady hovoria o hĺbke jeden meter.

Na Marse našli vedci jazero plné kvapalnej vody, ukrýva sa pod povrchom
Zdroj: NASA

Už v minulosti našli vedci na červenej planéte stopy po vode. Kedysi dávno mala voľne tiecť aj po jej povrchu, lenže príliš tenká atmosféra spôsobila, že väčšina z nej z povrchu zmizla a zostala vo forme ľadovej pokrývky. Povrch Marsu pre ľudí nepredstavuje dobré miesto na život, avšak pod povrchom, kde sa nachádza aj samotné jazero, by to mohlo vyzerať inak.

Nález kvapalnej vody však neznamená takmer nič pre život na Marse. Ak tam aj nejaký existuje, získali sme len pomôcku, vďaka ktorej ho budeme môcť hľadať na konkrétnejších miestach. Nič bližšie nevieme ani o teplote vode či jej chemickom zložení, čo by mohlo vodu na Marse od tej našej odlišovať.

Momentálne by mali vedci svoje merania viackrát zopakovať, vyskúšať ich aj na rozdielnych častiach planéty a vedec Matt Balme z Open University dokonca nevylúčil v prípade potvrdenia nálezu ani potenciálnu novú misiu na Mars. Pri nej by mohlo ľudstvo vyvŕtať do planéty otvor a pokúsiť sa ku vode dostať.


Domov
Zdieľať
Diskusia