Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2018, 15:03
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Facebook chce dostať internet do každého kúta Zeme. Dosiahne to vypustením hromady miniatúrnych satelitov už o rok

ZAUJÍMAVOSTI FACEBOOK
Uložiť Uložené

Sociálna sieť sa púšťa do boja so SpaceX a OneWeb a miesto dronov vyberá satelity.

Mark Zuckerberg už dávnejšie predstavil veľké plány na zavedenie internetu do všetkých častí sveta. Ako uviedol Facebook, na mysli mal vtedy malé drony, ktoré by šírili internetové pripojenie. Začal tak s projektom Aquilla, kde išlo o malé bezpilotné lietajúce zariadenia, tie však nemali úspech, Facebook teda prešiel na iný plán. Najnovšie sú na rade satelity.

Tie sú oproti dronom omnoho pomalšie a poskytujú horšie internetové pripojenie. Facebook má v pláne vypustiť ich na obežnú dráhu Zeme veľké množstvo. Veľké sú pritom len ako väčší chrobák. Okolo planéty majú obiehať vo výške 160 až 2 000 kilometrov. Projekt je zatiaľ nazvaný Athena a jeho cieľom je dostať internet na každé miesto na planéte. Facebook sa tak pridáva k Muskovmu SpaceX a k spoločnosti OneWeb. Rovnako ako tieto spoločnosti, aj Facebook plánuje začať s internetom na celej planéte v roku 2019. Udialo sa už aj viacero stretnutí s americkou Federálnou komisiou pre komunikácie a ďalšie sú v pláne.

Facebook chce dostať internet do každého kúta Zeme. Dosiahne to vypustením hromady miniatúrnych satelitov už o rok

Projekt však prináša mnohé kontroverzie – Facebook momentálne nemá najlepšie renomé. Neutralita internetu navyše stráca na sile a pokiaľ v blízkej budúcnosti odhlasuje americký senát možnosť, aby mohli internetoví poskytovatelia obmezovať zobrazovaný obsah či rýchlosť, je pokojne možné, že Facebook bude v niektorých oblastiach zobrazovať ich "vlastnú verziu" internetu. Pozícia jediného poskytovateľa internetu by Facebooku dala nebezpečný monopol, vďaka ktorému môže na úkor používateľov zarobiť obrovskú hromadu peňazí.

Domov
Zdieľať
Diskusia