Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2018, 16:01
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Bábätko, ktoré mohol zabiť aj obyčajný bozk od mamy. Arriella sa narodila s mimoriadne vzácnou diagnózou bez imunity

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Maličké dievčatko už podstúpilo aj transplantáciu kostnej drene.

Cassidy-Loren Andrews si pred rokom ani len nepredstavovala, že po pôrode svojej dcéry sa bude musieť odsťahovať od svojej rodiny a dočasne žiť v nemocničnej izbe. Maličká Arriella Andrews nedávno oslávila svoj prvý polrok na svete, ale len časť z neho prežila v domácej starostlivosti. Po narodení nič nenasvedčovalo tomu, že by mala mať vrodenú vzácnu diagnózu.

Po čase však začala kašľať a dlhé týždne neprestávala, a tak matka Cassidy okamžite zašla do nemocnice, kde po chvíli lekári pomocou testov zistili, že Arriella trpí ťažkou kombinovanou imunodeficienciou (SCID). Veľmi vzácne ochorenie postihuje lymfocyty T aj B, čo v praxi znamenalo, že Arriella nemala funkčný imunitný systém.

Po pobyte doma ju postihlo viacero infekcií a ochorení, ktoré museli lekári preliečiť a urýchlene ju umiestniť do špeciálneho inkubátora, kde bola pred baktériami chránená. Mama Cassidy musela na príkaz lekárov nosiť rukavice aj rúško cez ústa, pretože existovala šanca, že by Arriella mohla zomrieť aj po obyčajnom bozku od vlastnej matky. Každý bozk aj dotyk obsahujú plno baktérií, s ktorými maličké telo nedokázalo nijak efektívne bojovať.

Cassidy sa do nemocničnej izby presťahovala a žila tam so svojou dcérou, pričom najhoršie boli práve prvé dni po diagnostikovaní imunodeficiencie, pretože v najťažších časoch by matka chcela svoje dieťa objať a ona to mala zakázané. Postupne sa jej stav stabilizoval a bola premiestnená do izby so vzduchovou filtráciou, takže baktérie už nepredstavovali takú hrozbu.

Arriella potom musela čakať na moment, kým jej budú môcť lekári transplantovať kostnú dreň. Aj keď sa jej mama zaregistrovala ako dobrovoľná darkyňa kostnej drene už ako 18-ročné dievča, vždy mala pocit, že kostná dreň vie pomôcť prevažne iba pacientom s leukémiou. Až pri vlastnom dieťati zistila, aké dôležité je darcovstvo kostnej drene aj pre oveľa rozmanitejší okruh pacientov.

Dnes preto vyzýva každého človeka, ktorý by kostnú dreň mohol darovať, nech tak aj urobí. Nikdy nevieš, koho život vďaka nezištnému gestu zachrániš. V súčasnosti už malá Arriella podstúpila spomínanú transplantáciu a posledné dva týždne sa zotavuje. Jeden deň sa jej stav výrazne zlepší a onedlho zase zhorší, ale postupne bojuje za plnohodnotný život. Kolegyne matky Cassidy jej zriadili aj finančnú zbierku, takže ak by si jej chcel pomôcť, stačí kliknúť na tento odkaz.

Domov
Zdieľať
Diskusia