Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2018, 14:49
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Domorodci obývajú až štvrtinu zemského povrchu, hoci tvoria len 5 % obyvateľstva našej planéty

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

87 krajín má vo svojich radoch zástupcov domorodých skupín obyvateľstva.

Úprimne, na domorodcov sa pozeráme s prižmúrenými očami. Väčšina Slovákov ich pozná prevažne z dokumentárnych filmov a videí na internete. Predstavujeme si ich, ako spia polonahí kdesi pod stromami v dažďových pralesoch a rozmýšľajú, čo ulovia a zjedia. Avšak, nejde len o ľudí skrytých kdesi v Južnej Amerike, ale naprieč svetom možno nájsť oveľa viac skupín domorodcov.

Zaujímavý je však nasledujúci fakt. Hoci tvoria 5% z celkového obyvateľstva zeme, obývajú až 1/4 (28 %) pôdy. Či už v spomenutej Južnej Amerike, Afrike, Ázii či Austrálii. Odhaduje sa, že v blízkej budúcnosti bude s nimi potrebné spolupracovať. Nielen kvôli meniacej sa klíme, ale aj v rámci zachovania prostredia. Pozemky, ktoré obhospodarujú, sa v podstate nemenia a zostávajú prirodzené. Hoci aj napriek ťažkostiam, ktoré moderná doba so sebou prináša.

Domorodci obývajú až štvrtinu zemského povrchu, hoci tvoria len 5 % obyvateľstva našej planéty
Zdroj: Nature Sustainability

A práve domorodci sú zároveň aj účinnými ochrancami svojich prirodzených prostredí. Inštitúcie už začínajú uvažovať, ako s nimi začať spolupracovať pre lepšiu vyhliadku do budúcnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia