Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. júla 2018, 11:33
Čas čítania 3:35
František Kulhánek

Pôsobí euforicky, stimulačne i relaxačne. Je kratom novodobá alternatíva alkoholu a marihuany?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Má široké spektrum účinkov a v juhovýchodnej Ázii, odkiaľ pochádza, sa používa na celý rad zdravotných komplikácií.

Redaktor ani redakcia Refresher.sk/cz nepodporujú užívanie legálnych či nelegálnych drog. Článok má iba informačný charakter.

Alkohol, tabak a u našich západných susedov aj marihuana zďaleka nie sú jediné látky, ktoré môžeš užívať bez obáv z trestného stíhania. Dnes už existuje veľa internetových aj kamenných obchodov ponúkajúcich byliny a rastliny, ktoré môžu svojím využitím vyššie spomínané produkty výrazne presiahnuť. Ich kúpa je, samozrejme, legálna, v opačnom prípade by nemohli byť ponúkané voľne na predaj.

Jednou z takto predávaných rastlín je aj kratom, o ktorom budeme hovoriť v tomto článku. Rastlina s odborným názvom Mitragyna speciosa je populárna takmer po celom svete. Výnimkou je len Barma, Malajzia, Vietnam a Austrália, kde je postavená mimo zákona. V ostatných kútoch sveta však zažíva nebývalý rozmach. V istej chvíli ju zakázalo aj Thajsko, no po pár rokoch zákaz zrušilo.

Pôsobí euforicky, stimulačne i relaxačne. Je Kratom novodobá alternatíva k alkoholu a marihuane?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Najpopulárnejší je v juhovýchodnej Ázii, odkiaľ aj pochádza. Miestni obyvatelia kratom užívajú už desiatky rokov, pričom im slúži ako náhrada tvrdých drog, ktoré sú jednak vo väčšine prípadov drahšie, no čo je hlavné, ich užívanie je neporovnateľne škodlivejšie. Účinky rastliny zabezpečujú dva hlavné alkaloidy – mitragynín a 7-hydroxymitragynín. Tamojší roľníci ho zvyknú užívať pri náročnej práci na poli, keďže dodáva potrebnú energiu, no slúžiť môže aj na relaxáciu. Jeho využiteľnosť je vskutku veľká.

Pôsobí euforicky, stimulačne i relaxačne. Je Kratom novodobá alternatíva k alkoholu a marihuane?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Prvýkrát tento tropický strom príbuzný kávovníku opísal holandský botanik Pietro Wilhelm Korthals v 19. storočí. Mitragyna speciosa dosahuje výšku maximálne 30 metrov, zvyčajne však meria oveľa menej. Pestuje sa predovšetkým v krajinách juhovýchodnej Ázie (Thajsko, Malajzia, Borneo, Indonézia), no špecifickú odrodu možno nájsť aj v Afrike. Postupne sa pozrieme na jeho účinky, jednotlivé odrody, ale aj negatíva a veci, ktorým sa treba vyhnúť.

Pôsobí euforicky, stimulačne i relaxačne. Je Kratom novodobá alternatíva k alkoholu a marihuane?
Zdroj: commons.wikimedia.org
 

Účinky kratomu sú veľmi rôznorodé, keďže sú silne prepojené s odrodou a množstvom. V neposlednom rade každý organizmus je iný a môže reagovať trochu odlišne. Všeobecne však môžeme povedať, že kratom stimuluje telo a tým zvyšuje jeho aktivitu. Silný vplyv má taktiež na našu náladu. Po jeho užití sa dostavuje mierna eufória. Pomáhať tak môže v boji s úzkosťou. Efekt sa zvyčajne dostaví po 10 až 50 minútach a trvá v závislosti od druhu, odrody a iných premenných 3 až 6 hodín. V každom prípade treba pri tejto rastline myslieť na to, že menej je často viac. Aj v prípade účinkov tejto rastliny existuje akási pomyselná hranica, ktorú nemožno prekročiť.

Späť
Zdieľať
Diskusia