Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2018, 11:00
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Egypte našli neuveriteľný 30-tonový zapečatený sarkofág. Najväčší nález v Alexandrii nebol otvorený viac ako 2000 rokov

ZAUJÍMAVOSTI EGYPT
Uložiť Uložené

Sarkofág objavili pri archeologických vykopávkach pred výstavbou novej budovy.

Druhé najväčšie egyptské mesto Alexandria dlho nebolo archeologickým centrom. Archeológovia by mali v husto zastavanom meste mimoriadne ťažkú úlohu, ale v posledných rokoch dostávajú príležitosť preskúmať podzemie najmä pri výstavbe nových budov. Pred začiatkom stavby miesto dôkladne skontrolujú a na začiatku júla narazili na pomyselný poklad.

Pri archeologickom prieskume objavili najväčší sarkofág, aký bol kedy v Alexandrii objavený. Samotné rozmery sarkofágu znejú neuveriteľne. Sarkofág je vysoký 185 centimetrov, dlhý 265 centimetrov a široký 165 centimetrov, takže vnútri bolo dostatok priestoru na uloženie mŕtveho tela aj s predmetmi, ktoré by ho mali sprevádzať na ceste do posmrtného života.

Nález urobili archeológovia v hĺbke približne 5 metrov a experti zatiaľ odhadujú, že neporušená vrstva malty na sarkofágu nasvedčuje verzii o zapečatení trvajúcom viac ako 2000 rokov. Veľkú časť nálezov za posledné storočia otvorili, poškodili alebo zničili zlodeji pokladov, ale sarkofág s najväčšou pravdepodobnosťou nebol od uloženia nikdy otvorený.

Odporúčané
Ako som vzal frajerku na prvú dovolenku do Egypta: balil mi ju sexuchtivý Abdul a náš 4* hotel mal úroveň ako motely na Domaši Ako som vzal frajerku na prvú dovolenku do Egypta: balil mi ju sexuchtivý Abdul a náš 4* hotel mal úroveň ako motely na Domaši 30. decembra 2022, 17:00

Mal by pochádzať z obdobia medzi rokmi 300 až 30 pred naším letopočtom. Vedľa sarkofágu bola nájdená aj busta, ktorá by mohla znázorňovať pochovaného človeka, ale odborníci to zatiaľ nevedia s istotou skonštatovať. Najnovšie informácie z Egypta hovoria o presune 30-tonového sarkofágu na archeologické pracovisko v Alexandrii, takže na otvorenie si ešte chvíľu počkáme.

Domov
Zdieľať
Diskusia