Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 20:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Toto je lekár, ktorý strávil s uväznenými chlapcami tri dni v jaskyni, aby dohliadol na ich zdravie

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA THAJSKO
Uložiť Uložené

Doktor Richard Harris je obrovský hrdina.

Záchrana malých futbalistov z thajskej zatopenej jaskyne je medzinárodným úspechom. Na akcii sa podieľali tímy elitných potápačov a záchranárov z celého sveta. Priamo na mieste thajským potápačom pomáhali experti z USA, Spojeného kráľovstva, Číny či Austrálie a práve z poslednej menovanej krajiny pochádza lekár, ktorý strávil tri dni vnútri jaskyne, aby zabezpečil, že chlapci nemajú žiadne zdravotné problémy.


Richard Harris je austrálsky anesteziológ a skúsený potápač v jednom. Vo svojej kariére už absolvoval viacero záchranných akcií v jaskyniach a pravidelne pomáha pri prírodných katastrofách v Tichom oceáne, ale správy o uviaznutých chlapcoch ho zastihli na dovolenke v Thajsku. Harris oddychoval v rovnakej krajine, v ktorej prebiehala snaha o nájdenie chlapcov.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Thajská vláda s britskými potápačmi identifikovali Richarda Harrisa ako najlepšieho lekára, aký by mohol prísť do na miesto pomôcť, a on ani na sekundu nezaváhal. Prerušil svoju rodinnú dovolenku hneď po tom, čo sa dozvedel, že ho cez Austráliu požiadali o pomoc.

Vybral sa na miesto a koordinoval jednotlivé kroky záchranných tímov. Harris si napokon obliekol potápačskú výstroj a vybral sa na dlhú cestu na miesto, kde chlapcov objavili, aby skontroloval ich zdravotný stav.

Austrálčan však po vyšetreniach neodišiel, ale zostal s chlapcami v jaskyni nasledujúce tri dni. Priatelia o Harrisovi hovoria ako o pokojnom mužovi, ktorý vie dobre zaobchádzať s deťmi a na futbalistov musel mať upokojujúci vplyv.

Celé tri dni zabezpečoval fyzickú aj psychickú pohodu a po úspešnej záchrannej akcii z jaskyne vychádzal medzi poslednými ľuďmi. Akcia dopadla na výbornú, lenže lekára krátko po jej skončení zasiahla tvrdá správa.

Po obrovskom úspechu mu zomrel otec, a tak sa šťastie premenilo na smútok. Thajský guvernér oblasti, kde sa jaskyňa nachádza, Narongsak Osotanakorn v rozhovore pre Australian Nine News povedal, že Austrálčania záchrannej misii výrazne pomohli a ocenil najmä lekára Harrisa.

Opísal ho ako najlepšieho doktora vo svojom odbore. Množstvo ľudí na sociálnych sieťach už navrhlo, aby Harrisa vyhlásila za Austrálčana roka, pričom vláda vraj chystá aj formálne ocenenie hrdinstva svojho občana.

Odporúčané
Majsterka sveta Monika Chochlíková: Clash of the Stars je morálny odpad. Zápas vo Fight Night Challenge by som zvážila (Rozhovor) Majsterka sveta Monika Chochlíková: Clash of the Stars je morálny odpad. Zápas vo Fight Night Challenge by som zvážila (Rozhovor) 17. decembra 2023, 14:30

Potápač sa krátko po skončení záchrannej akcie spojil aj priamo s austrálskym premiérom Turnbullom. Premiér mu zavolal pomocou služby Skype a video z rozhovoru zavesil na svoju facebookovú stránku, aby dal všetkým Austrálčanom na známosť, aký výnimočný človek pri akcii pomáhal.

Domov
Zdieľať
Diskusia