Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 17:32
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Archeológovia objavili azda najstarší zápis Homérovho eposu Odysea. Hlinená tabuľka s veršami pochádza z 3. storočia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Blízko Diovho chrámu sa našiel úžasný artefakt.

Gréckym archeológom sa podarilo uskutočniť historický objav veľmi starého a vzácneho literárneho diela. Unikátny nález pochádza ešte z čias starovekého Grécka a ide o hlinenú tabuľku, obsahujúcu 13 veršov z veľkolepého Homérovho eposu Odysea. Slepý epický básnik ho napísal ešte začiatkom 7. storočia pred naším letopočtom.

Hlinený artefakt bol údajne vytvorený v rokoch 201 až 300 po Kristovi, za čias doby rímskej. Gréci spoločne s nemeckými kolegami ho našli až po troch rokoch bádania a vykopávok v blízkosti ruín Diovho chrámu v niekdajšom meste Olympia na západe Peloponézskeho polostrova.

Nález pozostáva z riadkov popisujúcich Odyseov návrat z Trójskej vojny na jeho domovský ostrov Ithaka. Konkrétne určovanie dátumu pôvodného artefaktu ešte dokáže expertízny výskum, no ak sa potvrdí odhadujúce 3. storočie, tabuľka sa bude považovať za najstarší písomný zápis Homérovho diela.

Domov
Zdieľať
Diskusia