Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2018, 16:14
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Biele nosorožce sa môžu dať zachovať. Vedci vytvorili dve umelé embryá, teraz čakajú na oplodnenie

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA
Uložiť Uložené

Hybrid by mal zabezpečiť zachovanie niektorých genetických vlastností známeho druhu nosorožca.

Pamätáte si ešte na našu smutnú správu o nosorožcovi tuponosom severskom (biely nosorožec) s menom Sudán? Išlo o posledného samca svojho druhu na celej Zemi a dožil sa 45 rokov. V diskusii nielen u nás sa častokrát prízvukovalo, že jeho genetický materiál sa zachoval a v budúcnosti by bolo možné umelé oplodnenie. Z druhu žijú už len dva kusy, a to Najin a Fatu (samice). Obe sú neplodné. Nachádzajú sa v Keni pod neustálym dohľadom ozbrojených mužov.

Nakoľko živý samec už nežije, vedci sa zamerali na oplodnenie v skúmavke, teda spôsobom tzv. in vitro fertilizácie. Využili pritom materiál od príbuznej vetvy nosorožcov tuponosých južných. Od severných zobrali spermie, od južných vajíčka a pokúsili sa vytvoriť hybridné embryo. Špecialistom sa našťastie pokus vydaril. Vznikli rovno dve, a tak ich zamrazili a uskladnili.

Biele nosorožce sa môžu dať zachovať. Vedci vytvorili dve umelé embryá, teraz čakajú na oplodnenie
Zdroj: www.flickr.com

V budúcnosti nimi plánujú oplodniť samice z južnej skupiny a ak by všetko vyšlo podľa plánov, žijúce mláďa by malo v sebe zachovať aj genetický materiál bieleho nosorožca, čím by nezmizol do zabudnutia na pohrebisko vyhynutých zvierat. Materiálu je pomerne dostatok, tak uvidíme, čo sa podarí.

Domov
Zdieľať
Diskusia