Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2018, 11:25
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Vynikajúci seriál Barry – keď sa znudený nájomný vrah rozhodne, že sa stane hercom, spustí lavínu čierneho humoru a mŕtvol (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY BARRY
Uložiť Uložené

Barry od HBO je ďalším zo skvelých tohtoročných seriálov, pri ktorom sa nebudete nudiť ani na sekundu.

Pred viac ako týždňom sme vám priniesli tip na šialenú britskú záležitosť menom Killing Eve. Dnes pokračujeme ďalším nádejným adeptom na seriál roka. Je ním Barry z produkcie HBO (nemýliť si s rovnomenným filmom o Barackovi Obamovi od Netflixu), ktorý rozhodne stojí za zmienku.

Aj keď množstvo z vás v ňom z krátkeho úvodu do deja či celkového opisu smerovania seriálu možno bude cítiť už spomínané Killing Eve, nie je to pravda.

Barry si ide svojou vlastnou cestou. Aj keď je taktiež prešpikovaný skvelým a častokrát čiernym humorom, akciou, perfektnými postavami či príbehom zobrazujúcim nájomného vraha. Napriek tomu sa ale vyznačuje vlastným rukopisom, smerovaním a samozrejme aj dejom.

Vynikajúci seriál Barry – keď sa znudený nájomný vrah rozhodne, že sa stane hercom, spustí lavínu čierneho humoru a mŕtvol (Recenzia)
Zdroj: HBO

Barry Berkman (Bill Hader – Trainwreck, prichádzajúci sequel pre horor It) je veterán z Afganistanu, ktorý žije dosť znudený život postaršieho mládenca. Žije sám v malom byte, hrá videohry a už dlho ho nič zásadne nenadchlo.

Nie je to však až tak obyčajný chlapík. Jeho hlavnú pracovnú náplň tvorí vraždenie nepohodlných ľudí na zákazky, ktoré mu pravidelne posúva jeho priateľ Monroe Fuches (Stephen Root – Get Out, Boardwalk Empire).

Odporúčané
RECENZIA: 4. séria Barry: geniálny mix akcie, hororu, komédie a drámy RECENZIA: 4. séria Barry: geniálny mix akcie, hororu, komédie a drámy 29. mája 2023, 19:00

Jedného dňa dostane celkom normálnu objednávku od gangu Čečencov v Los Angeles. Goran Pazar (Glenn Fleshler – hlavný záporák z True Detective) a NoHo Hank (Anthony Carrigan – Victor Zsasz z Gothamu) si ho objednajú na vraždu osobného trénera manželky prvého menovaného.

Životom zlomený Barry teda sleduje svoj cieľ, pričom sa úplnou zhodou okolností dostáva do divadla. Práve tam trénuje hereckú kariéru aj objekt jeho objednávky. Najomný zabijak však netuší, ako veľmi ho zaujme herectvo a spolu s ním aj krásna „budúca kolegyňa“ Sally Reed (Sarah Goldberg – Gambit).

Ako to už však býva zvykom, veci sa pokazia. Barry okrem svojho cieľa zabije aj pár Čečencov, ktorí sa mu následne plánujú pomstiť a o prípad sa začne zaujímať aj polícia. A to ani nehovoríme o tom, že hoci Barryho herectvo napĺňa, je v ňom tak drevený a necitlivý, ako sa na chladnokrvného zabijaka patrí.

Vynikajúci seriál Barry – keď sa znudený nájomný vrah rozhodne, že sa stane hercom, spustí lavínu čierneho humoru a mŕtvol (Recenzia)
Zdroj: HBO

To všetko následne vytvára neuveriteľné množstvo perfektných momentov. Na rozdiel už od spomenutého Killing Eve je tu humor divácky omnoho prístupnejší. Čo to znamená?

Že tu nenájdete toľko momentov, v ktorých vás morbídne šialenosti šokujú. Seriál si zachováva svoj špecifický tón a nenúti vás prelaďovať medzi drámou, akciou a humorom.

Všetko to spolu splýva v akýsi šialene dobre fungujúci a odľahčený celok, pri ktorom sa nebudete nudiť ani na sekundu. Od začiatku sa na vás chrlí jedna podarená scénka za druhou, no keď príde na lámanie chleba, seriál vie spomaliť, nastoliť skvelú atmosféru a udrieť silným momentom.

Odporúčané
Seriály Succession a Barry na HBO Max kvalitou valcujú Netlix a zvyšky konkurencie. Ak ich nepozeráš, nepotrebuješ nič iné Seriály Succession a Barry na HBO Max kvalitou valcujú Netlix a zvyšky konkurencie. Ak ich nepozeráš, nepotrebuješ nič iné 8. mája 2023, 13:00

Scenáru sa nevyhlo pár nelogickostí a hlúpostí, no to mu razom odpustíte. Všetko totiž klape ako má. Celému seriálu taktiež sedí svižná a precízna réžia, ktorá vás síce neposadí na zadok tak, ako tá v Atlante (aj napriek prítomnosti Hiro Muraia), aj tak je jej však málo čo vytknúť.

Barry má zatiaľ vonku prvú osemdielnu sériu, kde (takmer) každá epizóda disponuje stopážou menšou ako 30 minút. Aj to mu zaručuje skvelé tempo a zanedbateľné množstvo nevyužitého potenciálu. Navyše, HBO oznámilo, že môžeme očakávať aj druhú sériu, ktorá má byť ešte temnejšia.

Podľa môjho názoru je úplne zbytočné prezrádzať viac. Pozrite si vyššie priložený trailer a pokiaľ máte podobné šialenosti radi, určite dajte projektu šancu. Bill Hader je v seriáli famózny a uvažujem, či som ho vôbec niekedy videl hrať takto dobre (mimochodom je aj jedným z tvorcov).

Scenár je premyslený, réžia precízna a celkovo sa mu dá iba málo čo vytknúť. Prvá séria Barryho si odo mňa odnáša veľmi silných 8.5/10, pričom sa v kútiku mysle pohrávam s ohodnotením až 9/10. Bez ohľadu na známku však ide o seriál, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia