Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2018, 16:00
Čas čítania 0:00
Sona O.

Pokus o záchranu detí uväznených v jaskyni v Thajsku sa skončil tragicky

ZAUJÍMAVOSTI JASKYŇA THAJSKO
Uložiť Uložené

Profesionálny potápač Saman Gunan pri pokuse obetoval vlastný život.

Záchranná akcia chlapcov z detského futbalového tímu sa pohla vpred. V nádeji, že sa k nim dokáže dostať profesionálny potápač a poddôstojník thajského námorníctva Saman Gunan, Thajčania poslali deťom a ich trénerovi kyslíkové bomby. Saman ich mal priniesť do komory, v ktorej je skupina uväznená.

Pokus o záchranu detí uväznených v jaskyni v Thajsku sa skončil tragicky
Zdroj: TASR

Poddôstojník sa však späť zo svojej misie už nevrátil, nemal totiž dostatok kyslíka a 4 km pred východom z jaskyne stratil vedomie. „Jeho úlohou bolo doručiť kyslík do komory. Na cestu späť ho už však nemal dostatok," vyjadril sa zástupca guvernéra Narongsak Osotthanakom.

Poddôstojníka Samana z jaskyne dostal jeho partner. Po niekoľkých pokusoch o oživenie sa však z bezvedomia nedostal. Kvôli tomuto nešťastnému incidentu teraz vzniká otázka, či náročnú trasu von zvládnu 11 až 16-ročné deti, keď ju nedokázal zdolať ani profesionálny potápač.

Na záchrannej akcii pracuje tisíc ľudí, ktorých tvoria námorníci, vojaci aj dobrovoľníci. Terén je však zradný a ťažko prístupný. Záchranárom žiaľ dochádza čas.

Pokus o záchranu detí uväznených v jaskyni v Thajsku sa skončil tragicky
Zdroj: TASR

Úroveň kyslíka v komore, kde sú deti s trénerom uväznené, nebezpečne klesá. Momentálne klesla na 15 % z priemerných 21. Odborníci však varujú, že kyslík sa mína aj kvôli obrovskému záchrannému tímu.

„Garantujem vám, že nebudeme panikáriť, našu misiu nezastavíme, nedopustíme, aby bola obeť nášho priateľa zbytočná," sľúbil Narongsak Osotthanakom.

Vláda teraz pracuje na tom, aby do komory zaviedla 5 kilometrov dlhú hadicu, ktorá bude skupinu zásobovať kyslíkom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia