Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2018, 9:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Prvým človekom na Marse by sa mala stať dnes len 17-ročná dievčina Alyssa. Celý svoj život obetovala misii na červenú planétu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Alyssa sa nedokáže dočkať momentu, kedy bude vyslaná do vesmíru.

Množstvo z nás vyrastalo na všemožných rozprávkach a v detstve sme túžili po povolaniach, ktoré by sme dnes považovali za humorné. Naše sny sa postupom času menia, ale Alyssa Carson je výnimkou. Ako maličké dievčatko pozorne sledovala rozprávky a v jednej z nich si všimla obrovskú červenú planétu. Dopátrala sa k tomu, že nejde o výmysel, ale o planétu Mars a začala byť posadnutá vesmírom.

Rodičia jej kúpili mapu Marsu, vďaka teleskopu sledovala vesmír a pri prvej príležitosti odišla na letný tábor pre nádejných astronautov. Postupne svoj sen premieňala na skutočnosť. Dostala sa do kontaktu aj s agentúrou NASA a zúčastnila sa všetkých oficiálnych táborov pre mládež.

Aj keď Alyssa momentálne stále čaká na svoje 18. narodeniny, aby sa mohla formálne prihlásiť do výcviku astronautov, NASA s ňou spolupracuje už dlhší čas. Pripravuje ju na to, že v roku 2033 vystúpi ako prvý človek na Marse a bude sa tam venovať vedeckým experimentom aj pestovať rastliny.

Alyssa je perfektným adeptom na prvú osobu na Marse, pretože ju NASA formuje podľa vlastných predstáv a Alyssa si uvedomuje aj to, že si do odletu na Mars netreba zakladať rodinu. Na vesmírnej misii ďaleko od potenciálnej rodiny na zemi by pre ňu manžel či deti predstavovali iba zbytočnú záťaž, a tak sa mladá dáma sústredí na neustále vzdelávanie a výcvik.

Nikto nepochybuje o tom, že astronautský výcvik po intenzívnej príprave zvládne na jednotku a súkromné spoločnosti ako SpaceX vraj uvažovali aj nad tým, že by si Alyssu požičali a vzali ju na Mars o čosi skôr ako v roku 2033, ak sa súkromnému sektoru podarí NASA predbehnúť.

Domov
Zdieľať
Diskusia