Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júla 2018, 14:43
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Xanax, amfetamíny, Rohypnol, no nie marihuana. Tieto drogy sú bežnou súčasťou liekov, ktoré riešia všemožné zdravotné problémy

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Nadrogovať ťa môže aj tvoj neurológ.

Podľa niektorých medzi drogy patria aj alkohol či dokonca káva alebo cukor, dnes však bude reč o inak zakázaných omamných a psychotropných látkach. Drogy sú v našej spoločnosti odsudzované z pochopiteľných dôvodov, vyvolávajú závislosť a na človeka dlhodobo nemajú dobrý vplyv. Ak aj však niečo zakázané nekúpiš na ulici, pokojne sa ti to môže do tela dostať, a to liekmi, ktoré ti predpíšu či priamo vstreknú špecializovaní lekári. Reč je najmä o psychiatroch a neurológoch, pre ktorých sa drogy menia na účinné látky v krabičkách od liekov

Na sústredenie a zachovanie pozornosti

Drvivá väčšina liekov, ktoré sa predpisujú pacientom s vážnejšími typmi ADHD, má ako účinnu látku metylfenidát, ktorá priamo vychádza z amfetamínu. Americká protidrogová agentúra klasifikuje účinnu látku do kategórie 2, kde nájdeš aj kokaín či morfium. Lieky ako Concerta, Ritalin či Centedrin, ktoré sa spoliehajú práve na metylfenidát, tak ľudia nazývajú aj ako diétny či detský koks, keďže je účinkami veľmi podobný práve kokaínu, aj keď je chemické zloženie úplne odlišné.

Metylfenidát zvyšuje úroveň dopamínu v mozgu a rovnako ako aj amfetamín stimuluje nervovú sústavu. Vďaka tomu dokáže bojovať proti intenzívnym potrebám spánku (narkolepsia) a upokojuje poranenia mozgu. Od toho sa dajú odvodiť aj vedľajšie účinky – nespavosť, bolesti hlavy a depresie.

Kým metylfenidát pri ADHD pomáha so sústredením, liek (a droga) známa ako Adderall naopak krátkodobo zvyšuje mentálnu aktivitu a okrem iného prináša eufóriu. Takisto vychádza z amfetamínu.

Xanax, amfetamíny, Rohypnol, no nie marihuana. Tieto drogy sú bežnou súčasťou liekov, ktoré riešia všemožné zdravotné problémy
Zdroj: medical foundation today

Na krajší spánok

Hypnotiká sú látky, ktorých hlavnou úlohou je ťa uspať. Kedysi sa na to používal diazepam (lieky sa volajú napríklad Valium alebo len Diazepam), dnes je v popredí látka flunitrazepam, ktorá je desaťkrát silnejšia. Ty ju však skôr budeš poznať pod názvom lieku Rohypnol. V niektorých krajinách je zakázané ho používať, Slovensko nie je ten prípad.

Rohypnol aj diazepam spôsobujú neodolateľnú ospalosť, no keď prekonáš prvých pár minút, dostavujú sa intenzívne stavy, počas človek vníma realitu úplne iným spôsobom. Rohypnol aj diazepam sú predpisované na základe vážnych problémov so spánkom, no nie je možné ich požívať dlhodobo, keďže spôsobuju vážnu závislosť.

Používaná je takisto látka alprazolam pod obchodným menom Xanax, zložením veľmi podobná diazepamu. Okrem aktivity organizmu však utlmuje aj emócie, depresie a úzkosti – rovnako ako väčšinu liekov pôsobiacich na nervový systém ti ho môžu predpísať neurológovia alebo psychiatri.

Xanax, amfetamíny, Rohypnol, no nie marihuana. Tieto drogy sú bežnou súčasťou liekov, ktoré riešia všemožné zdravotné problémy
Zdroj: Drug Enforcement Australia

Na boj so záchvatmi

Záchvaty sú nepríjemnou, no nie veľmi zriedkavou skúsenosťou. Samozrejme, existujú hromady druhov, no voči záchvatom úzkosti a voči epilepsii kedysi pomáhali barbituráty. Tie sa v mnohých krajinách zakázali a prešlo sa na podobné látky, ktoré dnes nájdeš v liekoch ako Amytal či Butizol. Účinky sú však veľmi podobné, barbituráty aj ich náhrady utlmujú nervovú sústavu a pôsobia podobne ako alkohol – a samozrejme sa začali zneužívať. V 70. rokoch však kampane začali propagovať zdravšiu alternatívu drog, ktorou bol práve vyššie spomínaný diazepam.

Dnes však na záchvaty útočí iná populárna látka, metachalón, ktorá tvorila aspoň polovicu DiCapriových drog vo Vlkovi z Wall Street. Prezývané ludy (od názvu lieku Quaalude, ďalší známy sa volá Parest) upokojujú, no po prekonaní malátnosti prinášajú uvoľnenie svalov a intenzívne euforické pocity. Jedným z najpopulárnejšie zneužívaným je Lemmon-714, metachalón rozšírený najmä v Afrike kvôli nízkej cene.

Xanax, amfetamíny, Rohypnol, no nie marihuana. Tieto drogy sú bežnou súčasťou liekov, ktoré riešia všemožné zdravotné problémy

Na uvedenie do bezvedomia

Pokiaľ si niekedy mal vážnejšiu operáciu, lekári ťa zrejme uspali alebo ti znecitliveli časť organizmu. V prvom prípade ide o narkózu o ktorú sa starajú lieky, narkotiká. V druhom prípade ide o anestéziu, zodpovedné sú anestetiká. A ako už zrejme tušíš, narkotiká aj anestetiká sú mimoriadne zneužívanými liekmi, ktoré môžu navodiť psychedelické účinky. Medzi najznámejšie ultmovacie látky patrí ketamín, predávaný aj ako Ketalar.

Ketamín je, podobne ako extáza, predovšetkým diskotékovou drogou. Poskytuje odosobnenie a uvoľnenie od reality, no keďže vo vyšších dávkach uspáva, nemá dobrú povesť. Pokiaľ ti niekto v clube hodí niečo do pohára, pokojne to môže byť práve ketamín, s ktorým prichádzajú veľké zdravotné riziká a často vedie aj k sexuálnemu zneužívaniu.

Anestetikom je kyselina gama-hydroxymaslová, takisto veľmi populárna klubová droga. Tie sú mimochodom v USA známe ako date rape drugs a názov hovorí za všetko. Kyselinu však nájdeš aj v jablkách či alkohole – no len v malom výskyte a na človeka nemá vplyv. Rovnako, ako je tomu v prípade ketamínu, ani táto kyselina, známa ako GHB, sa nepožíva majiteľom, no je ilegálne používaná uspanie, únosy, znásilnenia a podobne.

Xanax, amfetamíny, Rohypnol, no nie marihuana. Tieto drogy sú bežnou súčasťou liekov, ktoré riešia všemožné zdravotné problémy
Zdroj: Drug Enforcement Australia

Na prírodno

V podstate sa dá povedať, že aj lekárska marihuana či lekárske ópiáty a syntetické verzie prírodnych drog sú liekmi a drogami zároveň. Omamne a psychotropne stimulujú organizmus, no v niektorých častiach sveta ich lekár predpíše. To, čo je však u nás považované za drogu, môže byť v iných častiach sveta považované len za liek. Príkladom je ayahuasca, peruánsky nápoj z tropickej liany, ktorí šamani používajú na očistu organizmu. Silná látka dimetyltryptamín prináša stavy podobné ako pri LSD, no postupne sa rituál mení na turistickú atrakciu.

Neustále sa diskutuje o legálnosti celej záležitosti a ako už býva zvykom, mnoho ľudí prípravok odsudzuje len kvôli nálepke "droga". Treba však myslieť na to, že lieky, ktoré sa bežne rekreačne zneužívajú, sú pravidelnou súčasťou života miliónov ľudí okolo nás. A keď u nás nie je problém s predpisovaním derivátov amfetamínov či Xanaxu, možno sa treba zamyslieť, či by opäť nebolo na čase vytiahnuť aj tému lekárskej marihuany, ktorá je povoľovaná v čoraz viac štátoch.

Xanax, amfetamíny, Rohypnol, no nie marihuana. Tieto drogy sú bežnou súčasťou liekov, ktoré riešia všemožné zdravotné problémy
Zdroj: pbs.twimg.com
Domov
Zdieľať
Diskusia