Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2018, 16:14
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V chorvátskom Dubrovniku zakázali kúpanie v mori. Zamorili ho fekálie, ľudia do vody nemôžu vstupovať

ZAUJÍMAVOSTI CHORVÁTSKO
Uložiť Uložené

Svetoznáme chorvátske mesto narazilo na obrovský problém.

Dovolenkári, ktorí sa vydali na výlet do chorvátskeho Dubrovnika na juhu krajiny, zrejme budú mať chvíľu hlavu v smútku. Miestne úrady zakázali v mori pri meste kúpanie, pretože vodu kontaminovali fekálie. Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ sa mali fekálie nabrať, a tak kontrolné služby pracujú s verziou, že more znečistil neznámy zdroj.

Voda odobraná v zátoke Pile bola podrobená laboratórnemu testovaniu, po ktorom museli úrady pristúpiť k odporúčaniu zákazu kúpanie a rekreácie, pretože fekálie by mohli spôsobiť zdravotné komplikácie. Hygienici upozornili, že turisti a miestni obyvatelia by sa v mori nemali kúpať až do odvolania a pracovníci úradov budú skúmať zdroj znečistenia, aby mohli more čo najrýchlejšie označiť za bezproblémové.

V chorvátskom Dubrovniku zakázali kúpanie v mori. Zamorili ho fekálie, ľudia do vody nemôžu vstupovať
Zdroj: Pixabay

Dubrovnik si pritom za posledné roky vytrpel množstvo problémov, za ktoré je zodpovedný rýchly rozvoj turizmu. Natáčania seriálu Game of Thrones pritiahlo na juh Chorvátska stovky tisíc turistov, čo je nával, na ktorý neboli miestni zvyknutí, a tak by si dnes v starodávnych uličkách našiel na každom kroku nielen suveníry Chorvátska, ale aj suveníry známeho seriálu. Prímorské oblasti majú pritom často problém s vypúšťaním fekálií priamo do mora, a tak bude na vine zrejme práve to.

Domov
Zdieľať
Diskusia