Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júla 2018, 14:05
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Nemeckí astronómovia objavili novovznikajúcu planétu. Podobný jav sa odohral aj pred viac ako 4,5 miliardami rokov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Novoobjavené guľaté teleso je mimoriadne žeravé a dvakrát hmotnejšie ako Jupiter.

Opakuje sa história spred niekoľkých miliárd rokov. Medzinárodnému tímu nemeckých astronómov z výskumného inštitútu v Heidelbergu (Max Planck Institute for Astronomy) sa totiž podaril neuveriteľný objav. Ide o spozorovanie niekoľkých novovznikajúcich planét okolo veľmi malej hviezdy PDS 70 vo vzdialenosti 370 svetelných rokov od Zeme. Jednu z nich sa im aj úspešne podarilo nasnímať.

Podobný jav sa odohral aj pred viac ako 4,5 miliardami rokov, kedy vznikali aj niektoré známe planéty ako napríklad naša Zem. S týmto faktom sme ťa však už oboznámili pred niekoľkými dňami prostredníctvom komplexnejšieho článku o celom zrode modrej planéty. Tentokrát ale ide o komplikovaný proces vzniku viacerých planét, ktorý vedci dokázali pomocou prístroja SPHERE prvýkrát v histórii zaznamenať.

SPHERE je technické zariadenie, využívajúce metódu zachytávania snímok s vysokým kontrastom, ktoré sa napája na sústavu kozmických ďalekohľadov VLT, patriacu Európskemu južnému observatóriu (ESO). Vďaka novým technológiám je tak v súčasnosti možné pozorovať slnečnú sústavu a objavovať nové kozmické telesá čoraz podrobnejšie. Pomocou nich sa nemeckým výskumníkom podarilo urobiť snímku jednej z viacerých novovznikajúcich planét nazvanú PDS 70b.

Snímka, na ktorej sa nachádza novovznikajúca planéta PDS 70b. Teleso sa ako jasný bod nachádza napravo dole od čierneho stredu. Ten predstavuje clonu blokujúcu svetlo.

Nemeckí astronómovia objavili novovznikajúcu planétu. Podobný jav sa odohral aj pred viac ako 4,5 miliardami rokov
Zdroj: ESO

Okolo hviezdy PDS 70 sa výskumníkom podarilo objaviť plynovo-prachový disk a značne hmotný tmavý prstenec. Nemalá šírka prstenca vytvárala predpoklad, že by v sebe mohol implikovať niekoľko vznikajúcich planét. Zachytená PDS 70b je plynný obor, minimálne dvakrát hmotnejší ako Jupiter a je obklopená oblačnou atmosférou. Planéta je však mimoriadne žeravá. Teplota na povrchu guľatého telesa značného objemu dosahuje asi 1000 °C. To je dvakrát viac ako na druhej planéte slnečnej sústavy - Venuši.

Nemeckí astronómovia objavili novovznikajúcu planétu. Podobný jav sa odohral aj pred viac ako 4,5 miliardami rokov
Zdroj: NASA/JPL-Caltech

 

Domov
Zdieľať
Diskusia