Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2018, 19:35
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

V európských riekach je toľko zbytkového kokaínu, že to dáva zabrať niektorým rybám

ZAUJÍMAVOSTI KOKAÍN
Uložiť Uložené

Vedci zistili, že úhory sú hyperaktívne a pobyt v toxikovanej vode má negatívny vplyv na ich svalstvo a hormóny.

Nie je žiadnym tajomstvom, že meranie spotreby drog v jednotlivých mestách dokážeme relatívne presne zmerať aj na základe odpadovej vody, keďže toxické látky vylučuje človek po užití aj močom. Pre väčšinu práve touto štatistikou všetko končí a maximálne dokážeme zhodnotiť, resp. určiť aktuálne trendy. Na svete však existujú aj vedci, ktorí sa na problematiku stopového množstva drog v riekach pozreli z inej perspektívy. 

Konkrétne ide o tím z Neapolskej univerzity Fridricha II, na čele ktorého stojí profesorka Anna Capaldová. Tá sa rozhodla skúmať účinky kokaínu na fyziológiu úhorov riečných. Testy prebiehali v laboratóriách a vedci jednoducho použili rovnakú stopovú koncentráciu drahej drogy, aká bola zistená v európskych riekach a vodných systémoch.

Štúdia dokázala, že úhory vystavení 20 miliardtinám gramu kokaínu na liter vody v priebehu 50 dní sa mali skutočne výrazne horšie. Hyperaktivita, poškodené svaly a zvýšená hladina kortizolu (stresového hormónu) znižujú výkonnosť aj schopnosť rozmnožovať sa. Autorka výskumu tvrdí, že sú v pláne aj ďalšie výskumy týkajúce sa výskytu stopového množstva rôznych drog v mestských vodách, a tak budeme zvedaví, čo sa ešte dozvieme. 

V európských riekach je toľko zbytkového kokaínu, že to dáva zabrať niektorým rybám
Zdroj: Wikimedia Commons, Uwe Kils
Domov
Zdieľať
Diskusia