Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2018, 13:14
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Slováci vytvorili aplikáciu, ktorá ti v reálnom čase ukáže voľné parkovacie miesta v tvojom okolí. Ako prvá ju testuje Austrália

TECH PARKOVANIE SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Softvér výrazne pomáha s problémovým parkovaním.

Piatim slovenským študentom sa za neuveriteľných päť mesiacov podarilo vytvoriť užitočný softvér, vďaka ktorému sa už nebudeš musieť strachovať, či vo veľkom meste nájdeš nejaké voľné parkovacie miesto. Mobilná aplikácia s názvom Melberry ti v reálnom čase podľa lokalizácie v smartfóne poskytne úplne informácie o najbližšom možnom parkovaní k tvojej aktuálnej polohe.

Pred vyhľadávaním parkovacieho miesta si môžeš taktiež vybrať aj typ parkovania, o aký máš záujem, čo môže výrazne pomôcť napríklad ľuďom so zdravotným postihnutím. Po kliknutí na vybraté miesto ti appka taktiež sprístupní aj jeho detaily, ako cenu parkovania či hodiny, kedy je k dispozícii.

Softvér je zatiaľ v testovacej fáze v rámci austrálskeho mesta Melbourne, no to by nemalo byť ani zďaleka posledným. Podľa všetkého by mal nasledovať Stratford v Kanade. Aplikácia je však otvorenou platformou, čo znamená, že všetky mestá, ktoré majú možnosť spravovať informácie, súvisiace s dostupnosťou parkovacích miest v reálnom čase, sa k nej môžu bez problémov pripojiť. 

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Dáta o obsadenosti aplikácia čerpá vďaka prepojeniu so senzormi z parkovacích miest. Melbourne poskytol bezplatný prístup k takýmto údajom, čo bolo hlavným motívom k započatiu používania slovenskej aplikácie na tomto území.

Mladí vývojári softvér naprogramovali v rámci vzdelávacieho programu Butterfly Effect, do ktorého je zapojených ďalších 9 slovenských vysokých škôl. Na starosti ich majú odborníci z Pixel Federation, Sygic či známy developer HB Reavis.

Domov
Zdieľať
Diskusia