Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2018, 11:06
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Český dizajnér pretavil dve BMW-čka na unikátnosť z 24-karátového zlata

TECH BMW
Uložiť Uložené

Jedno-kusové edície bude možné zakúpiť v rámci benefičnej aukcie, ktorej výťažok pôjde na dobročinné účely.

Z času na čas na trh prídu známe modely v nových, zaujímavejších či exkluzívnejších edíciách, ktoré chcú osloviť zákazníkov niečím špeciálnym. Obdobný akt evidujeme najnovšie zo strany automobilky BMW, respektívne zastúpenia BMW Group Česká republika, ktoré si pripravilo mimoriadne jedinečnú sériu i-čkových počinov. Reč je o ekologických modeloch i3 a i8, ktoré sa predvádzajú v rámci edície Starlight.

O čo ide? Vozidlá sú charakteristické unikátnym dvojfarebným vyhotovením, ktorého podstatou je zlatá predná časť zo zlatého prachu s rýdzosťou takmer 24 karátov. Smerom dozadu následne plynulo prechádza do čiernej zadnej časti, čím pripomína efekt svietiacej hviezdy na nočnej oblohe a práve odtiaľ pochádza názov edície. Spomínaný zlatý prach je na polovicu karosérie nanesený špeciálnou metódou, o celý dizajnový návrh sa pritom s lakovačom Miroslavom Špičákom postaral dizajnér Zoltán Matuška. 

Český dizajnér pretavil dve BMW-čka na unikátnosť z 24-karátového zlata
Zdroj: www.press.bmwgroup.com

Z každého modelu je vyrobený iba jediný kus a bude ich možné zakúpiť výhradne v rámci benefičnej aukcie, ktorej výťažok pôjde na dobročinné účely Nadácie Dagmar a Václava Havlovcov VIZE 97. Ako i3, tak i8 sú postavené na základe sériových modelov, ich úpravy však boli podľa požiadaviek lokálneho zástupcu značky realizované v spolupráci so spoločnosťou Toplac. Použité zlato od spoločnosti Liebscher Blattgold GmbH má v podobe zlatého prachu rýdzosť 23,75 karátu, čo je maximum pre danú konzistenciu.

Odporúčané
BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii BMW odhalilo model X2 druhej generácie, ktorý prichádza nielen s extravagantnejším dizajnom, ale aj v čisto elektrickej verzii 14. októbra 2023, 10:00

Obe vozidlá sú pokryté štyrmi vrstvami zlata, z toho posledná štvrtá vrstva tvoriaca štruktúru je nanesená špeciálnou ručnou metódou. Celý proces úpravy podliehal prísnym technologickým postupom. Zlato je použité aj na vybraných prvkoch interiéru, medzi ktorými dominujú predovšetkým výduchy ventilácie, stredový panel alebo krúžok loga na volante a prahové lišty, nesúce navyše názov edície. Plakety "Starlight Edition one of one" jasne naznačujú exkluzivitu vozidiel. Tie budú už 4. až 5. júla vystavené na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary.

Domov
Zdieľať
Diskusia