Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2018, 16:16
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Obyvateľov v Rusku prekvapila nečakaná explózia asteroidu priamo nad ich hlavami. Vedci navyše nikoho včas neinformovali

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Nebolo to prvýkrát, čo si vedci nevšimli blížiaci sa asteroid.

Nad ruským mestom Čeľabinsk ležiacim na východných svahoch južného Uralu, sa odohrala neobyčajná svetelná show. Z ničoho nič sa totiž nad hlavami domácich objavil asteroid, ktorý na oblohe napokon aj explodoval. Na oblohe to vyzeralo skutočne famózne, avšak mnohí z obyvateľov mesta zostali v opodstatnenom šoku. Hovoríme totiž o veľkom šťastí, že asteroid stihol vybuchnúť v oblakoch.

Vedci navyše nedisponovali žiadnymi informáciami o príchode svetelného objektu, a tým pádom obyvatelia neboli nijakým spôsobom vopred varovaní. Podľa záznamov NASA bola sila explózie nameraná s hodnotou 2,8 kilotonu. Rozsah výbuchu zodpovedá menšiemu asteroidu s priemerom približne 4 metre.

 

Nebeské divadlo, sprevádzané mohutným zábleskom svetla, nebolo prvým v tejto oblasti. Na rovnakom mieste explodoval vo februári 2013 asteroid s veľkosťou až 20 metrov. Aj ten však, našťastie, vybuchol v atmosfére, no vedci si ho ani vtedy nevšimli skôr ako obyčajní ľudia. Pokiaľ by ale svetelný objekt spred piatich rokov, rovnako ako aj ten aktuálny, zasiahol povrch zeme, hovorili by sme o veľkých škodách na ruskom území.

Hoci ešte nevieme s úplnou istotou povedať, či niektorý z fragmentov zasiahol zemský povrch, podľa všetkého sa asteroid rozpadol už pri výbuchu v atmosfére. Avšak intenzívna explózia spôsobená trením vo vzduchu pravdepodobne zničila na území Čeľabinska veľkú časť hornín ešte predtým, ako sa jej vôbec "dotkla".

Domov
Zdieľať
Diskusia