Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2018, 12:17
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Volvo odhaľuje ďalšiu nádhernú novinku, spoliehať sa bude výhradne už len na benzínový dvojliter

TECH VOLVO
Uložiť Uložené

Sprovoti sa svetu ukázalo kombi, teraz už aj nový 60-kový sedan.

Volvo netají svoje veľké ambície a najmä posledné roky sme svedkami toho, že to myslí naozaj vážne. Úplne nový vietor, ktorý prišiel s druhou generáciou XC90-ky sa odstupom času nesie naprieč celým portfóliom, pričom ďalším dielikom do skladačky má byť model S60. Ten spoznávame v najnovšej generácii, pričom, ako sa predpokladalo, do väčšinovej miery nadviaže na súčasné dizajnové i technické smerovanie švédskej automobilky.

Vo výsledku tak aj Volvo pristupuje na značnú unifikáciu, ktorú najmä posledné roky reprezentujú nemeckí prémioví výrobcovia. S prižmúrením oka preto možno kľudne napísať, že úplne nová S60-ka je zmenšená podoba o čosi staršej S90-ky. V konečnom dôsledku sa však tomu nemožno vôbec čudovať, práve naopak, je to najmä vzhľadom k dnešným trendom viac než pochopiteľné. Navyše, dizajnový jazyk Volvo posledných rokov vo veľkom zafungoval.

Nová S60-ka tak v porovnaní so zvyšokom vynoveného portfólia neprichádza so žiadnym revolučným dizajnom, estetický návrh novinky však treba rozhodne len a len pochváliť. Volvo hovorí, že ide o športový sedan, no a viaceré detaily to i naoko jasne potvrdzujú. Vpredu, pochopiteľne, nechýbajú úzke LED-kové svetlomety s tradičným Thorovým kladivom, naopak zadné partie sú osadené svetlami v tvare písmena E. Zaujímavým tvarom disponujú zadné dvere, ktoré dostali zalomenú spodnú hranu.  

Volvo odhaľuje ďalšiu nádhernú novinku, spoliehať sa bude výhradne už len na benzínový dvojliter
Zdroj: www.media.volvocars.com

Súčasťou ponuky budú viaceré optické pakety, zákazník si môže vybrať medzi stupňami výbavy Momentum, Inscription a R-Design. Súvisí s tým nielen dizajn diskov, ale i niektorých detailov, vrátane nárazníkov, farby okrasných líšsť či krytov spätných zrkadiel. Interiér je totožný s nedávno predstaveným variantom kombi V90, pred vodičom sa teda nachádzajú plne digitálne budíky, zatiaľ čo v stredovom paneli dominuje na výšku umiestnená 9" dotyková obrazovka Sensus. Ako je už pre Volvo zvykom, nechýba plejáda asistenčných a bezpečnostných prvkov výbavy.

Odporúčané
Volvo predstavuje svoje úplne nové EM90. Luxusné elektrické MPV má zaručiť maximálny komfort cestovania Volvo predstavuje svoje úplne nové EM90. Luxusné elektrické MPV má zaručiť maximálny komfort cestovania 13. novembra 2023, 17:00

Spomeňme tak napríklad systém City Safety, ktorý slúži ako protikolízny pomocník či technológia Pilot Assist, ktorá je schopná na základe dopravných značiek a výstupov z radarov a senzorov pomáha vodičovi viesť vozidlo až do rýchlosti 130 km/h bez väčšieho zásahu. S60-ka stojí na platforme SPA (Scalable Product Architecture) s možnosťou adaptívnych tlmičov a napokon len s výhradne benzínovými agregátmi, ktorými sekunduje turbodúchadlo, kompresor či hybridná technológia.

Volvo odhaľuje ďalšiu nádhernú novinku, spoliehať sa bude výhradne už len na benzínový dvojliter
Zdroj: www.media.volvocars.com

Dieselové verzie D3 či D4 tak budú po ruke len v prípade praktickejšej verzii V60. Sedan prichádza na scénu výhradne v 2-litrových verziách T5, T6 a T8. Prvým menovaným je dvojlitrový štvorvalec naladený na výkon 184 kW / 250 koní, zatiaľ čo druhý so silou 228 kW / 310 koní. Plug-in hybridná verzia T6-ky poskytuje napokon kombinovaný výkon až 250 kW / 340 koní, čerešničkou na torte je však až výkonnejšie vyhotovenie T8.

To prichádza v "základe" s výkonom 294 kW / 400 koní, pokiaľ však siahnete po príplatkovom balíku Polestar Engineered, výkon poskočí až na úroveň 305 kW / 415 koní. Súčasťou paketu je napokon vylepšená brzdová sústava, väčšie kolesá a tvrdšie naladenie podvozka. Samozrejme, vo výkonnejších verziách sa novinka spolieha na pohon všetkých štyroch kolies. Nielen absencia naftových motorov naznačuje, že automobilka Volvo si sľubuje nemalý predaj na americkom trhu. S60-ka sa pritom bude vyrábať vo fabrike v Charlestone, veľká expanzia sa ale očakáva aj v Čine. 

Domov
Zdieľať
Diskusia