Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2018, 22:42
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Transrodovosť už nie je označená ako duševná porucha. Svetová zdravotnícka organizácia urobila vo svojom zozname dôležitú zmenu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Svetová zdravotnícka organizácia aktualizovala svoju klasifikáciu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pred pár desiatkami hodín zverejnila svoju novú medzinárodnú klasifikáciu chorôb. International Classification for Diseases (ICD), ako znie oficiálny názov rozsiahleho zoznamu, bol aktualizovaný prvýkrát po poslednej úprave vykonanej na začiatku 90. rokov minulého storočia. V roku 1992 bola spomedzi ochorení odstránená homosexualita a po dlhých rokoch a bojoch za rovnaké práva odstránila Svetová zdravotnícka organizácia aj transrodovosť zo zoznamu duševných porúch.

Transrodovosť však zo zoznamu nezmizne úplne, pretože zostáva klasifikovaná ako stav či porucha sexuálneho zdravia, v angličtine sexual health condition. Organizácia pri odstránení argumentuje so slovami, že existuje dostatočné množstvo dôkazov na to, aby transrodovosť nebola označovaná za duševnú poruchu, ale WHO ju zanechala ako sexual health condition s cieľom odstrániť bariéry týchto ľudí pri získavaní adekvátnej zdravotnej starostlivosti.

Odstránenie by malo napomôcť aj zbavovaniu sociálnej stigmy, ktorá transrodových ľudí stále prenasleduje. V zozname však zostáva, pretože podľa organizácie si stav vyžaduje výraznú zdravotnú starostlivosť, a tak by ju nebolo vhodné rovno odstrániť. Napriek tomu pretrvávajú názory, že transrodovosť mala byť odstránená a nemala byť vôbec klasifikovaná ako akákoľvek zdravotná porucha, či už duševná ako v minulosti, alebo sexuálna v súčasnosti.

Aktivisti bojujúci proti prítomnosti transrodovosť v zozname tvrdia, že jej zaradením sa v spoločnosti len vytvára hierarchia, pri ktorej sú cisgender či heterosexuálni ľudia nadradení transrodovým občanom. Aktualizovaní zoznam pritom prvýkrát zaradil medzi duševné poruchy závislosť na videohrách a bližšie sa venuje aj tradičnej medicíne. Viac o zmenách sa dočítaš na tomto odkaze.




Domov
Zdieľať
Diskusia