Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júna 2018, 15:40
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Najväčšia škótska filmová hviezda od čias Seana Conneryho. Aj takto býva označovaný charizmatický Ewan McGregor alias Obi-Wan Kenobi

FILMY A SERIÁLY EWAN MCGREGOR
Uložiť Uložené

Talentovaný herec, vášnivý motorkár a tatko na pohľadanie.

47-ročný škótsky herec Ewan McGregor je pre filmové publikum  známy najmä vďaka postave obľúbeného Obi-Wana Kenobiho zo série Star Wars či drogovo závislého Marka Rentona z kultovej klasiky Trainspotting. Diváci môžu McGregora z jeho dlhej filmografie poznať z množstva komerčných projektov, no taktiež z komornejších filmov.

Tento sympatický chlapík začal o kariére herca uvažovať už v ranom veku, presnejšie v deviatich rokoch. V danej dobe ho pri sledovaní Star Wars IV inšpiroval jeho strýko Denis Lawson, hrajúci postavu jedného z najtalentovanejších pilotov odboja, Wedgea Antillesa. Ako sa neskôr ukázalo, láska k Hviezdnym vojnám je zdá sa v ich rodine dedičná.

Na Ewanovu úspešnú rolu Obi-Wana Kenobiho úsmevným spôsobom odkazuje aj jeho brat Colin McGgregor, bývalý pilot British Royal Air Force. Colinova letecká prezývka z čias RAF "Obi-Two" zábavným spôsobom zdôrazňuje ich bratskú súdržnosť, o akej mnoho súrodencov môže len snívať.


Ewanove herecké počiatky možno reálne sledovať už od jeho 16 rokov, kedy sa po štúdiu divadla na škótskom Morrison's Academy a po práci asistenta v zákulisí Perth Theatre presunul do Londýna, kde úspešne absolvoval Guildhall School of Music and Drama (ktorú vyštudoval aj Daniel Craig).

Odporúčané
Ewan McGregor natočí seriál s Obi-Wanom pre Disney+. Koľko filmov napíšu a natočia tvorcovia Game of Thrones a The Last Jedi? Ewan McGregor natočí seriál s Obi-Wanom pre Disney+. Koľko filmov napíšu a natočia tvorcovia Game of Thrones a The Last Jedi? 16. augusta 2019, 10:51

Šesť mesiacov po dokončení školy debutoval v televíznom seriáli Lipstick on Your Collar – písal sa rok 1993. V tom istom roku si ešte len ako 22-ročný zahral v seriáli Scarlet and Black po boku mladej, len o rok staršej, dnes už pomerne populárnej herečky Rachel Weisz.

Zlomové obdobie však malo prísť v roku 1994, kedy sa objavil v thrilleri kreatívneho Dannyho Boylea, Plytký hrob (Shallow Grave), a s režisérom naviazal aj na ďalšiu spoluprácu.

Tá prvá bola pre jeho kariéru dozaista veľmi cennou skúsenosťou, no mimoriadny úspech čakal McGregora až o 2 roky na to, kedy svet spoznal Trainspotting a Ewanovu postavu Marka Rentona (za rolu obdržal BAFTA Scotland Award v kategórii Najlepší herec).

Najväčšia škótska filmová hviezda od čias Seana Conneryho. Aj takto býva označovaný charizmatický Ewan McGregor alias Obi-Wan Kenobi
Zdroj: PolyGram Filmed Entertainment

Pri premiére v USA táto dnes už kultová záležitosť vyvolala svojho času nemalý rozruch. Vtedajší senátor Bob Dole Trainspotting kritizoval za to, že svojím poňatím oslavuje užívanie drôg. Jeden by si pomyslel, že podobné tvrdenie môže vysloviť len človek, ktorý Boyleovu drámu ani nevidel.

 

K tomu sa mimochodom samotný senátor neskôr aj priznal. 


Film údajne posúdil len na základe lustrovania medzi recenziami. V spojitosti s filmom sa hercovi spája aj jedna pre niekoho nemilá, no pre Ewana vcelku zábavná príhoda. Krátku dobu po premiére snímky ho colníci kontrovali kvôli podozreniu z držania drôg. Túto udalosť však bral ako kompliment.

Domov
Zdieľať
Diskusia