Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2018, 17:40
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Bola mladá mníška brutálne zavraždená preto, lebo plánovala odhaliť zneužívanie detí v katolíckej škole? Seriál The Keepers hľadá odpovede

FILMY A SERIÁLY THE KEEPERS
Uložiť Uložené

Mysteriózny true crime seriál kombinuje skvelé zimomriavkové napätie a zároveň odporný skutočný a zarážajúci príbeh.

True crime seriály zažili malú renesanciu s rastom Netflixu a príchodom ich všeobecne divákmi i kritikmi milovaného seriálu Making a Murderer. Prvotné opojenie z husiu kožu naháňajúcej série síce po istom čase opadlo, no to neznamená, že na žáner fanúšikovia zanevreli. Práve naopak.

Podobných projektov je každý rok hneď niekoľko a ten minulý nebol výnimkou. Na Netflix dorazil seriál The Keepers a musíme uznať, že kvalitou sa tomu skôr menovanému bez problémov vyrovnáva.

The Keepers spočiatku rozpráva o vražde mladej mníšky a učiteľky Cathy Cesnik, ktorá vyučovala v Baltimore na katolíckej strednej dievčenskej škole Archbishop Keough High School. 7. novembra roku 1969 však záhadne zmizla pri večernej ceste na nákup a jej telo bolo nájdené na opustenom mieste o dva mesiace neskôr.

Brutálna a chladnokrvná vražda nie je do dnešného dňa vyšetrená a za svojou oponou skrýva niečo ešte hrozivejšie. Na miestnej škole kde vyučovala totiž "údajne" dochádzalo k šialeným prípadom sexuálneho zneužívania študentiek kňazmi a ctižiadostivá Cathy to nemienila nechať bez odozvy.

Jej život však skončil prirýchlo a keďže polícia nedokázala ani po rokoch nájsť žiaden relevantný dôkaz, prípadu sa chytili jej študentky, dnes už približne 60 ročné dámy. Môžete si byť istí, že ich zistenia vám nedožičia pokojný spánok a naplnia vás hnevom, ako iba máločo predtým.

Bola mladá mníška brutálne zavraždená preto, lebo plánovala odhaliť zneužívanie detí v katolíckej škole? Seriál The Keepers hľadá odpovede
Zdroj: Netflix

Seriál šikovne režisérsky zastrešil mladý Ryan White (The Case Against 8) pričom sa spojil s dvoma vyšetrovateľkami na vlastnú päsť. Gemma Hoskins a Abbie Schaub sú už spomínané bývalé študentky, a tie aj napriek svojej charakterovej odlišnosti spája jedna vec. Chcú zistiť, čo sa skutočne stalo počas chladnej noci pred 40 rokmi.

Seriál je skvelo a logicky rozdelený do 7 epizód, z ktorých vo vás každá zanechá skľučujúci "WTF" moment a neobsahuje žiadne slabšie či hluchšie pasáže.

V prvej epizóde sa spočiatku pozeráme na prvotnú výstavbu príbehu. Vražda mníšky zarazila Baltimore (ktorý je mimochodom neuveriteľne katolíckym mestom, s najstaršou arcidiecézou v Spojených štátoch) a neúspešné vyšetrovanie prinieslo viac otázok ako odpovedí.

Postupne sa však v nasledujúcich epizódach presúvame k ďalšiemu zásadnému momentu. V 90. rokoch vystúpili so svojou výpoveďou dve svedkyne. Jane Doe a Jane Roe sa po rokoch potláčaných spomienok rozhodli prehovoriť o zneužívaní, ktoré zažili ako pubertiačky.

To opäť otvorilo vyšetrovanie a mohlo vytvoriť spojitosť medzi hlavným aktérom v kauze zneužívania Josephom Maskellom a vraždou Cathy Cesnik.

Ako však už isto tušíte, nič podobné sa nekonalo. Vysvätený katolícky kňaz je v Baltimore jednoducho vyššia spoločenská kasta a o to, aby sa o prípade mlčalo sa postarala aj samotná arcidiecéza.

Netreba navyše zabúdať, že Joseph Maskell má kontakty v miestnej aj štátnej polícii, kde je okrem iného jedným z detektívov jeho brat.

Seriál neuveriteľne silno pracuje s podávanými informáciami. Najmä prehovory Jane Doe vás zasiahnu do srdca.

The Keepers sa nesnaží byť nechutný či explicitný. Keď Jane hovorí o svojom zneužívaní, nespomína všetky hrôzostrašné detaily. Aj napriek tomu však cítite obrovskú reálnosť a silu jej slov, ktorá vás šokuje viac ako explicitný opis.

Režisér taktiež odviedol skvelú remeselnú prácu, pričom vás bude z chladných záberov či hlavnej úvodnej znelky mraziť na zátylku. 

Záverom chcem zdôrazniť, že pokiaľ ste veriaci, nemusíte sa báť, že by sa vás seriál snažil uraziť. V žiadnom prípade nekope do kresťanskej viery a ani nespochybňuje nikoho osobné presvedčenie. Skôr nastavuje zrkadlo tomuto odpornému prípadu, ktorý zničil desiatky ľudských životoch a minimálne jeden údajne vlastnoručne.

Sila zobrazených ľudských príbehov sa opisuje iba ťažko, preto ak máte chuť na skvelú seriálovú jazdu, dajte The Keepers šancu. 9/10.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia