Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2018, 13:33
Čas čítania 0:00
Sona O.

Z tohto tégliku vyrastie rastlina. Ekoverde prišlo s revolučným ekologickým riešením

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Plastové tégliky dnes dostaneš takmer všade. Na prírodu však majú ničivý účinok.

Plasty nestačí iba recyklovať, nehovoriac už vôbec o tom, ak ich zahodíš do najbližšieho koša na zmesový odpad. Ak chceme odľahčiť našu planétu už od aj tak veľkej ťarchy, treba ich postupne zamieňať za lepšie, ekologickejšie materiály.

Najlepším riešením sú také, ktoré môžeme použiť znova a znova a neslúžia iba jednorazovo. Ešte lepšie sú také, čo sa dajú kompostovať, no a úplne ideálne sú tégliky, z ktorých ti vyrastie rastlinka, a tak sa miesto poškodzovania prírody zaslúžiš o jej rozvoj. 

Z tohto tégliku vyrastie rastlina. Ekoverde prišlo s revolučným ekologickým riešením
Zdroj: Ekoverde

S nápadom prišli študenti 3. ročníka Obchodnej akadémie v Partizánskom na predmete aplikovaná ekonómia. Mali vymyslieť vlastný projekt podnikania. Eko tégliky spadajú pod JA firmu Ekoverde sídliacu v priamo v budove odbornej strednej školy. Činnosť zastrešuje Junior Achievment Slovensko.

Ako to celé vlastne funguje? Tégliky sú plne kompostovateľné, vyrobené z celulózy a pokryté PLA plastom. Študenti do nich vkladajú semienka rôznych druhov rastlín. Okrem toho ti Ekoverde ponúka aj vlastné nápoje, tie si môžeš vychutnať priamo z téglikov. "Naši zákazníci rôznych vekových kategórií si môžu spokojne vypiť drink v našich Ekoverde téglikoch a následne ich hodiť do „Ekoverde“ koša. Poháre budú odvezené na rôzne miesta a vyrastú z nich rastliny," sľubujú študenti. 

Z tohto tégliku vyrastie rastlina. Ekoverde prišlo s revolučným ekologickým riešením
Zdroj: Ekoverde

Firma bola založená 27. septembra 2017 a tvoria ju 5 študenti Obchodnej akadémie v Partizánskom. Pokryté majú naozaj všetko od výroby cez ľudské zdroje až po marketing. "Hlavným cieľom našej firmy je pokúsiť sa nahradiť umelé, neekologické, jednorázové tégliky našimi, rozložiteľnými, ktoré obohacujú prírodu o nové rastliny a nevytvárajú ďalší odpad."

Z tohto tégliku vyrastie rastlina. Ekoverde prišlo s revolučným ekologickým riešením
Zdroj: Ekoverde

Motto firmy znie "vezmi si prírodu so sebou". Hoci ešte stále ti vo väčšine kaviarní podajú "coffee to go" v plaste, tlak na zmenu je čoraz výraznejší. Možno sa už onedlho dočkáme kompostovateľných téglikov, z ktorých príroda rastie.

Tento jedinečný výrobok si môžeš zakúpiť aj na eshope Ekoverde a dokonca ti dajú aj na výber, akú rastlinku by si si chcel po dopití kávičky zasadiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia