Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2018, 22:20
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Dizajn ako Sims 1 či Minecraft? Rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach za 75 miliónov eur je Slovákom na smiech

ZAUJÍMAVOSTI MINECRAFT
Uložiť Uložené

Vizualizácia sa skutočne nepodarila, a tak uvidíme, ako dopadne skutočný výsledok.

V bratislavskej mestskej časti Rusovce stál od trinásteho storočia hrad. Dnes je z neho už stáročia veľkolepý kaštieľ, ale dlhé roky chátral. Kaštieľ je pod správou samotného Úradu vlády Slovenskej republiky a práve jeho zástupcovia pred pár dňami verejnosti ukázali, ako ho chcú zrekonštruovať. Stavba je pritom slovenskou národnou kultúrnou pamiatkou, takže pri navrhovaní rekonštrukcie museli dizajnéri zaobchádzať s exteriérom aj interiérom veľmi opatrne.

Výsledkom prvotnej analýzy je vizuálny návrh, ktorý však veľkú časť verejnosti nepresvedčil. Na celý projekt by malo ísť až 75 miliónov eur, lenže návrh podoby zrekonštruovaného kaštieľa vyzerá, ako keby ho pripravovali v počítačovej hre Sims 1 spred dlhých rokov, alebo v hre Minecraft, kde by si iné tvary ako kocky hľadal len veľmi ťažko. Návrh je v otrasnom rozlíšení, obsahuje animované postavičky a ledva by si vo vizualizácii rozoznával jednotlivé miestnosti.

Samotná myšlienka možno nemusela byť vôbec zlá, pretože kaštieľ prejde výraznou rekonštrukciou samotnej budovy, ale aj čeľadníka a priľahlého parku. Do kaštieľa by mala mať prístup aj verejnosť, takže by mohlo ísť o skvelé miesto, kde o pár rokov stráviť niekoľko hodín z víkendu, lenže za návrh by sa nám zrejme vysmiali vo väčšine profesionálnych dizajnérskych štúdií.

Odporúčané
Los Angeles v mierke 1:1 v Minecrafte. Viac ako 400 hráčov ho buduje už 9 rokov a zďaleka nie sú ani v polovici Los Angeles v mierke 1:1 v Minecrafte. Viac ako 400 hráčov ho buduje už 9 rokov a zďaleka nie sú ani v polovici 17. júna 2020, 9:45

Nehovoriac o tom, že investícia do kaštieľa vo výške viac ako 70 miliónov eur mnohým Slovákom pripadá ako privysoká. Celková rekonštrukcia Starého mosta v centre Bratislavy a vybudovanie súvisiacej električkovej trate nás stálo 70,5 milióna eur, takže vraziť rovnakú čiastku do kaštieľa sa možno nezdá ako primerané. O profesionalite vizualizácie sa koniec koncov musíš presvedčiť sám. Oveľa detailnejšiu analýzu a dopad celej rekonštrukcie si môžeš prečítať aj na Denníku N. 

Domov
Zdieľať
Diskusia