Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2018, 15:10
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Muž zabáva internet svojimi výpočtami o tom, že Zem nie je plochá. Aj najväčších skeptikov musela analýza presvedčiť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Naša planéta nie je v žiadnom prípade plochá a tento chlapík sa to rozhodol dokázať výpočtami.

Pri pozorovaní horizontu by aj najskúsenejší vedec mohol zapochybovať o tom, či náhodou Zem skutočne nie je plochá. Zrak nás občas vie zradiť a nedávno to zažil aj Greg z amerického mesta Manitowoc. Hudobník síce oslávil už 47. narodeniny, ale uvedomoval si, že všetky procesy prebiehajúce v našom okolí vieme zdôvodniť vedecky, a tak sa nenechal uniesť a pri Michiganskom jazere vyskúšal menší experiment.

Na miestny horizont sa chodieval pozerať už ako malý chlapec a nikdy sa hlbšie nezamyslel nad tým, prečo vôbec nie je zahnutý, ak by Zem nemala byť plochá. Našťastie, o pár desaťročí neskôr si všetky pochybnosti objasnil pomocou vedy a výpočtov. Prostredníctvom svojich panoramatických záberov sa pokúšal horizont nad jazerom približovať, ale opticky mu teória o plochej Zemi dávala čoraz väčší zmysel.

Napokon si zapol Google Earth a pomocou nástrojov odmeral, kde konkrétne stál a ako ďaleko sa nachádzali body, kam sa približne pozeral. Pomocou výpočtov zobral do úvahy obvod našej Zeme, vzdialenosť medzi spomínanými bodmi a zistil, že sledovaný horizont by mal predstavovať zaoblenie približne 0,12 stupňa.

Už 1 stupňové zaoblenie ľudské oko ťažko postrehne, ale aj zaoblenie 0,12 stupňa je stále zaoblenie, a tak Greg pomocou matematiky dokázal, že Zem naozaj nie je plochá. Na internete sa ľudia zabávajú na tom, koľko námahy hudobník vynaložil na to, aby objavil pravdivú odpoveď. Tisícky z nich mu zároveň poďakovali za to, že konšpirátorom ukázal, ako jednoducho sa dajú výplody ich fantázie vyvrátiť.

Calculating the curve of Lake Michigan (revised, with prettier and more pertinent pictures!)

Domov
Zdieľať
Diskusia