Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2018, 1:12
Čas čítania 0:00
Sona O.

Morskí biológovia sa rozhodli preskúmať hlboký oceán. To, na čo narazili, je prinajmenšom šokujúce

ZAUJÍMAVOSTI MORE
Uložiť Uložené

Niektoré morské živočíchy sa akoby úplne vymykali bežnému chápaniu života na našej planéte.

Tím 58 vedcov preskúmal hlboký oceán, a to hlavne v oblasti Austrálie. Dostali sa až do neuveriteľnej hĺbky 6 000 metrov. Dúfali, že odhalia mnoho nových druhov, výsledkom určite neboli sklamaní. Niektoré živočíchy, čo našli, pripomínajú skôr mimozemšťanov než zvieratá.

Červený krab s ostňami

Aby sa tento druh ochránil pred nebezpečenstvom tmavých vôd, používa na svojom pancieri ostne. Vyzerá to tak, že aj napriek tomu skončil niekomu na tanieri.

Arišidový červík je pomenovanie pre prazvláštnu bytosť z koralových útesov.

Sklenená špongia má kostru tvorenú z mriežky vlákien oxidu kremičitého. Živia sa hlavne baktériami a jednobunkovými organizmami.

Nezvyčajný žralok obýva vody v hĺbke jedného kilometra. Dokáže uloviť aj veľké ryby, ako sú delfíny či veľryby, ktoré zablúdia do jeho teritória.

Vedci ju nazvali "rakvová ryba" a ide o veľmi vzácny druh. Dokonca sa ozývajú hlasy, že by to mohol byť úplne nepoznaný živočích.

Ryba bez tváre pôsobí odpudivo aj strašidelne. Poznáme ju však už 140 rokov a prvýkrát ju objavila misia HMS Challenger.

Tento koralový organizmus patrí medzi rovnaké druhy ako medúzy či klasické koraly.

Hybrid medzi hviezdicou a chobotnicou sa nachádza hlavne na Severnom póle a na Sibíri. Pripomína poriadne nepríjemného pavúka.

Zombie červíky sa živia na mŕtvolách veľrýb. Nemajú však žiadne funkčné ústa ani tráviaci systém, preto pre nich živiny spracováva baktéria.

Toto zvláštne čudo je vlastne chobotnica. Nachádza sa v hĺbke 4 000 metrov, no niektoré druhy sa ukrývajú až v 7 000 metroch. Nájdeš ich takmer všade, od Nového Zélandu až po Azorské ostrovy a Kaliforniu.

Domov
Zdieľať
Diskusia