Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2018, 17:16
Čas čítania 0:00
Adam Smeták

Vďaka novému zákonu budeme medzi štátmi EÚ volať najviac za 19 centov za minútu a písať SMS do 6 centov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Nová úprava začne v Európskej únii platiť zrejme na jar budúceho roku.

Zástupcovia štátov Európskej únie a členovia Európskeho parlamentu sa dnes dohodli na zmene, ktorá prinesie zlacnenie telefónnych hovorov a posielania SMS správ medzi štátmi EÚ. Platiť by mohla už od mája budúceho roku. Podľa novej dohody nesmie cena hovorov medzi štátmi EÚ presiahnuť 19 centov za minútu plus DPH. Cena za SMS správu by nemala byť vyššia ako 6 centov plus daň.

Aj keď bol roaming pri volaniach zo zahraničia zrušený už minulý rok, cena za mobilné služby sa však v rôznych štátoch stále líši. Diskutovaná zmena má viesť ku zvýšeniu konkurencieschopnosti Európskej únie a zároveň ide o krok k rozvoju sietí piatej generácie (5G), ktoré by mali byť k dispozícii ku koncu roku 2020.

Predstavené zmeny sa však netýkajú iba lacnejšieho volania a písania textových správ medzi krajinami Európskej únie, pretože upravujú tiež dostupnosť internetu a zlepšujú ochranu spotrebiteľov. Pred uvedením zmien do platnosti musí prebehnúť ešte byrokratické kolo. Najskôr musí byť návrh schválený v Európskom parlamente a Rade Európskej únie a potom dostanú členské štáty dva roky na to, aby zmeny uviedli do svojho práva.

Domov
Zdieľať
Diskusia