Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. júna 2018, 14:34
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Plastové tašky zamorujú svet. Len 9 % z nich je recyklovaných

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

V Južnej Afrike ich už medzičasom označujú aj ako novú národnú kvetinu.

Len pár dní dozadu obletela svet správa, že veľryba zomrela po tom, čo prehltla až 80 plastových tašiek, kvôli čomu nedokázala ďalej prijímať potravu. Nepríjemná smrť, no hlavne zbytočná. Zamorenie prírody, no najmä svetových oceánov plastami je v 21. storočí veľmi aktuálnou a pálčivou témou, čo sa týka ekológie. Veľkú časť z vyhodených plastov tvoria práve spomínané tašky.

Embed from Getty Images

V danej veci začala konať aj samotná organizácia Spojených národov. Zvýšený záujem o vec prejavila po tom, ako vysvitlo, že menej ako 10% zo všetkého doteraz vyrobeného plastu bolo zrecyklovaného. A ani samotné vlády nevyvíjajú dostatok úsilia na redukciu zamorenia. Každý rok sa využije toľko plastových tašiek, že ak by sa rozprestreté položili vedľa seba, pokryli by plochu o veľkosti Francúzska, a to rovno dvakrát.

Embed from Getty Images

Iba 9 % všetkého vyrobeného plastu bolo zrecyklovaného. 91 % končí v prírode, v uliciach, v moriach a oceánoch, jednoducho tam, kde nemá. Najväčším znečisťovateľom v tomto ohľade je Čína, ktorá predbehla Spojené štáty americké aj Európsku úniu. Ak sa však počet prepočíta na jedného obyvateľom, "kráľom" sú USA.

Plastové tašky sú momentálne zakázané v Belgicku, Čile, Taliansku, Keni, Mauritánii, Mexiku, Maroku, Mjanmarsku a Rwande. Za mreže sa kvôli nim môžete v špecifických prípadoch dostať v troch štátoch, a to v Bangladéši, Kamerune a Južnej Afrike.

Embed from Getty Images

A čo ty, využívaš ich?

Domov
Zdieľať
Diskusia