Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2018, 9:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prvá žena v Saudskej Arábii konečne dostala vodičák. Krajina sa nežnému pohlaviu snaží dať viacero práv

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Aj posledná krajina zakazujúca ženám šoférovanie si to premyslela.

Saudská Arábia sa pred niekoľkými hodinami raketovo posunula dopredu. Dopravný inšpektorát v hlavnom meste Rijád totiž prvej obyvateľke krajiny vydal vodičský preukaz po tom, čo mali ženy zakázané šoférovať niekoľko desiatok rokov. Samotná téma je však veľmi ošemetná, ženám totiž v šoférovaní nebránil žiaden špecifický zákon, no miestne úrady mali zakázané vydávať im potrebné povolenia a doklady. Samotný zákaz prestane platiť až 24. júna, ženy si tak za volant stále nemôžu sadnúť, vodičáky však už zopár z nich symbolicky získalo.

Ženy v krajine nemohli šoférovať predovšetkým z náboženských a patriarchálnych dôvodov, tvrdé nariadenia sa však krajina rozhodla zrušiť za cieľom väčšieho turistického ruchu. Krajina, kde si ženy nemôžu ani len sadnúť za volant, má skrátka zlý imidž. Ženy sú tým pádom väčšmi odkázané na svojho mužského partnera alebo sa musia spoľahnúť na verejnú dopravu, ktorá je v Saudskej Arábii nespoľahlivá a často plná zlodejov.

Krajina doteraz akceptovala bežný medzinárodný vodičský preukaz, zmenou však prešla na vlastné vodičáky, na ktoré stačí zvládnuť praktickú skúšku. Ohľadne prvej ženy, ktorá vodičák získala, už bola zorganizovaná aj tlačová konferencia a jej úsmev hovorí za všetko.

Domov
Zdieľať
Diskusia