Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2018, 16:21
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI POČASIE
Uložiť Uložené

Za pomoci internetu sa snažia informovať ľudí čo najčastejšie o nepríjemných zmenách počasia.

Búrková sezóna sa nám na Slovensku nemilosrdne rozbieha a nie je žiadnym tajomstvom, že pohľad z okna na blesky a hustý dážď milujú tisícky ľudí. Ak aj vy k nim patríte, určite by ste mali vedieť o stránke s názvom Severe Weather Slovakia - Nebezpečné javy a búrky na Slovensku. Nachádza sa na Facebooku a stojí za ňou partia chalanov denno-denne  prinášajúcich čo najčerstvejšie informácie o búrkach na našom území. Kto sú, aké používajú metódy, čo si myslia o vývoji počasia a čo chystajú do budúcna, sa dočítate v odstavcoch nižšie.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Martin Horák

Ahojte chalani! V prvom rade sme radi, že ste pristúpili k rozhovoru, tak poďme rovno na vec. Mohli by ste sa na úvod predstaviť našim čitateľom?

Tomáš R.: Ahoj, tak moje meno je Tomáš Ralbovský, som zakladateľ stránky a úvod dám za všetkých. V krátkosti. Pôsobíme na nej spolu piati chalani. Pomáhajú mi ju režírovať ešte Tomáš (TB), Denis (DL), Jaro (JK) a náš čerstvý člen Michal (MM).

Čo vás podnietilo k tomu, aby ste založili stránku a venovali pomerne dosť času denne sledovaním vývojov a postupov búrok na našom území?

Tomáš R.: Stránku som založil 16. júna 2012, čiže o pár dní oslavujeme už 6. výročie. Dôvod bol jednoduchý a ten istý, ktorý je až doteraz. Ide nám o informovanie ľudí v reálnom čase a ich varovanie, hlavne v letných mesiacoch, kedy sa veľa z nich chodí kúpať k jazerám, na festivaly alebo putujú do prírody, na túry či opekačky a veľa podobného. Búrka je síce krásna, no zároveň aj nebezpečná. Vždy ma lákalo uloviť si blesk sám pre seba a všeobecne ma búrky fascinujú už dlho. Jednoducho ma robia šťastným.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Tomáš B.: Osobne si myslím, že sme jediní na Slovensku, kto má záujem ľudí včas varovať pred blížiacimi sa búrkami. Búrka ako taká nie je sranda a býva veľmi nebezpečná. Teraz sa nám rozbieha sezóna, čo je fajn a tešíme sa na to. Samotný výskyt búrok je často nepredvídateľný, takže ľudia, keď sa nás opýtajú, či ich mesto zasiahne búrka, často žiaľ nevieme odpovedať so 100% istotou. Keď už sme pri ľuďoch, prezradím aj takú príhodu, ktorá sa nám stala. Nedávno sa nás jeden pán pýtal, koľko krúp padne na jeho auto v danom meste, na čom sme sa samozrejme pousmiali a nekomentovali.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Marek Ponca

Ako dlho sa pozorovaním búrok zaoberáte?

Tomáš R.: Ako je vyššie spomenuté, už je to o chvíľu 6 rokov, takže nejde o krátku dobu, no ani dlhú. Iróniou je, že ako malý som sa búrok veľmi bál, lebo ma strašili, že ide po mňa zubatá, ale potom prišiel zlom a búrky sa stali mojou závislosťou.

Tomáš B.: Búrky ako také sledujem už 6 rokov, pričom pred 5 rokmi som začal s fotením, spočiatku len mobilom. Vtedy samozrejme fotky neboli príliš kvalitné, no časom som si povedal dosť a kúpil som si zrkadlovku, takže teraz už sú kvalitnejšie. Okrem pozorovania búrok sa venujem aj ich štúdiu. Vývoj búrok je z fyzikálneho hľadiska veľmi komplikovaný proces a jeho pochopeniu treba venovať určitý čas.

Denis L.: Búrky sledujem odmalička. Mal som 8 rokov, keď do môjho rodného mesta Trenčína prišlo niekoľko supercelárnych búrok. Vtedy napáchali nevídané škody. Nerozumel som im, ale fascinovalo ma na tom, že ako môže jedna búrka vyrvať niekoľko generácií starý strom aj s koreňmi. Predstavoval som si pod tým obrovskú silu a zamýšľal som sa, čo by to spravilo s človekom. Potom som objavil SHMÚ a radary, takže som vedel, kedy bude búrka a kedy nie, čo ma posunulo vpred. Neskôr som objavil spomenutú stránku, kde som prispel pár fotkami. Prišla mi ponuka, či by som nechcel byť administrátorom. Išiel som do toho a neľutujem

Jaro K.: Prakticky od svojich 12-13 rokov. Okrem iného sa venujem aj fotografovaniu, čiže rád fotím aj búrky.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Vladimír Ruček

Aké máte metódy? Sledujete radary, písané informácie alebo inak?

Tomáš B.: Ako som už hovoril v predošlom prípade, búrky ako také sú veľmi komplikovaný proces. Počas tvorby predpovedí sa riadim svojím najlepším vedomím a svedomím, pričom rozhodne nekopírujem cudzie stránky, ako to bohužiaľ podaktorí robia. Predtým, ako vôbec dám dokopy predpoveď, si pootváram viac ako 10 až 15 internetových stránok, aby bolo materiálu skutočne čo najviac. Za tie roky som si vytipoval niekoľko modelov, ktoré beriem do úvahy. Samotný proces tvorby predpovedí na búrky mi trvá od 30 do 40 minút, takže skutočne obrovské množstvo času. Nehovoriac o tom, že často vydávame aj viac ako 2 mapy a v zimnom období až 5 máp, čo je skutočne veľa. Okrem nich vydávame aj tzv. krátkodobé predpovede, či už okolo poludnia alebo večer, či je hrozba búrok aj v priebehu noci.

Odporúčané
VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa VIDEO: Budeš si môcť zalyžovať, alebo bude len pršať? Prečo počasiu „šibe“? Pýtame sa meteorológa 11. januára 2023, 12:41

Denis L.: Sledujeme radary, rôzne modely či družice. Najspoľahlivejšie sú však radary schopné do kilometra presne určiť, kde je búrka, kde nie a kam má namierené. Kolega naakumuluje informácie vyplývajúce z modelov a ja ich prerobím do grafickej podoby. Následne vydávame mapu.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Severe Weather Slovakia

Keďže búrky sledujete už dlhé roky, určite by ste nám o tých „slovenských“ vedeli povedať viac. Vyskytuje sa ich z roka na rok u nás viac, sú intenzívnejšie alebo ako to na základe vašich pozorovaní vidíte vy?

Tomáš B.: Klíma sa mení na celom svete, o tom niet pochýb. Pamätám si zimy, kedy bol dlhodobejšie sneh aj v Podunajskej nížine, ale tomu už tak nie je. Viete, všetko so všetkým má súvis. Tým, že nenapadne dostatočné množstvo snehu v zime, má dôsledky na poľnohospodárstvo. Za normálnych okolností to fungovalo tak, že napadol sneh, a ten sa na jar pomaly rozpúšťal, vďaka čomu bolo dosť vlahy na poliach. Lenže teraz je to tak, že na začiatku jari nie je takmer žiaden sneh a teda vlaha na jar chýba. K tomu ak sa pridá stúpajúca priemerná teplota na Zemi, tak je automaticky aj väčší výpar a vznikajú suchá. Samozrejme majú vplyv aj na vznik búrok, pretože ak sa nemá čo vyparovať, tak nevznikajú ani oblaky. Nie všade na u nás to ale takto platí, pretože na strednom Slovensku sú prevažne hory udržiavajúce si vlhkosť a vďaka vyšším teplotám, ako je normál, dokáže vzduch obsiahnuť väčší objem vlhkosti, v dôsledku čoho sa vyskytujú aj intenzívnejšie búrky. 

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Tomáš Čavara

Zoberme si, že by som bol bežným, no vášnivým slovenským nadšencov hromov, bleskov,... Kde by som mal bývať/žiť, aby som zažil búrky čo najčastejšie?

Tomáš B.: Vo všeobecnosti platí, že najčastejšie sa búrky tvoria v okolí hôr, čiže v našich podmienkach na strednom Slovensku. Darí sa im predovšetkým na juhu stredného Slovenska. Tu sa najčastejšie tvoria tzv. stacionárne búrky, resp. búrky z tepla schopné zotrvať na jednom mieste aj veľmi dlhý čas, v dôsledku čoho vznikajú lokálne povodne. Inými slovami, jednu dedinu môžu vytopiť a v susednej, o kilometer ďalej, môže byť sucho. Práve v obdobných prípadoch sa snažíme ľudí na Slovensku čo najskôr informovať a varovať, aby boli pripravení. Najhoršie sú práve nížiny, kde prevláda skôr suchšie počasie a búrky sa tam vyskytujú najčastejšie počas dní, kedy je silné výškové prúdenie, a tak postupujú naprieč nížinou. Môžem spomenúť príklad. Pamätám si, že raz sa búrka vytvorila krátko poobede kdesi v severovýchodnom Francúzsku a v pomerne silnom prúdení prešla niekoľko stoviek kilometrov a ja som ju bol fotiť okolo 4:00 ráno nasledujúceho dňa. Takže v prípade priaznivých podmienok sú búrky schopné prežiť na svojej púti aj niekoľko hodín a napáchať významné škody počas svojho putovania.

Odporúčané
VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy VIDEO: Držali sa kapoty auta, aby ich nestrhol prúd vody. Obyvateľov Saudskej Arábie trápia nebezpečné záplavy 5. januára 2023, 13:24

Keďže sú naozaj fascinujúce, máte nejaký malý sen spojený s touto oblasťou? Napríklad ja tiež ich mám rád a ak by som mal možnosť, hneď by som vybehol do USA a chcel zažiť niekoľko výjazdov „lovcov búrok“, vy nie?

Tomáš R.: Jeden môj najväčší sen je vidieť naživo tornádo. Osobne si myslím, že časom sa ho dočkáme aj na Slovensku, keďže nedávno bolo pri Viedni, ale tak postačí aj slabšie a niekde na poli a nie také, na aké sme zvyknutí z Ameriky.

Jaro K.: Mňa fascinujú tornáda, preto by som rád nejaké vyfotografoval.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Miroslav Mäsiar

Máte aj aktívnu skupinu, kde ľudia prispievajú so svojimi fotkami. Nájdu sa tam aj vynikajúce zábery. Môže tam prispieť každý?

Tomáš R.: Samozrejme, že áno. Skupinu sme založili hlavne preto, že nám veľa ľudí zasielalo perfektné fotky do správ a komentárov a pri určitom množstve uprostred búrkovej sezóny sa veľa z nich u nás stratilo a chceli sme, aby mali priestor sa so svojimi zábermi podeliť s ostatnými. Aj keď nie všetky snímky sú na profesionálnej úrovni, no  viem, aká je to radosť, keď zachytíte blesk. Zároveň si v skupine môžu vymieňať názory ohľadom spôsobu fotenia a ak sme zaneprázdnení, tak aj takýmto spôsobom si ľudia posúvajú informácie medzi sebou o pohybe a nebezpečnosti búrok.

Odporúčané
VIDEO: Ľudia zamŕzajú v autách a zo stromov padajú stuhnuté leguány. V USA je snehová kalamita VIDEO: Ľudia zamŕzajú v autách a zo stromov padajú stuhnuté leguány. V USA je snehová kalamita 28. decembra 2022, 14:01

Tomáš B.: Prispieť fotkou môže skutočne každý a my sme veľmi vďační za echo od fanúšikov v podobe fotiek, videí, ale aj rôznych reportov ako krúpy, lokálne záplavy, silný vietor alebo blízky úder blesku. Ľudia nám okrem fotiek oblakov, búrok alebo bleskov posielajú aj fotografie západov slnka, obrázkov z lietadiel (z výšky 12km), ale aj mnohé iné. My ich postupne zdieľame aj na našej stránke a v prípade búrok sú doplnené aj odborným popisom, pretože podľa môjho názoru, ak ľudia dokážu rozoznať „nezrážkový“ oblak od silného „búrkového“, tak im to môže zachrániť častokrát aj život. Búrky sa nesmú podceňovať a my radi často riskujeme pre každý záber.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Severe Weather Slovakia

A na záver, čo plánujete do budúcna?

Chceme byť tí, na ktorých sa ľudia obrátia, keď budú chcieť vedieť, či im hrozí nebezpečenstvo. Zároveň máme v hlave tvorbu aplikácie. Chceli by sme ňou ľudí odbremeniť od Facebooku, aby mali aktuálne informácie vždy pri sebe a naďalej ich chceme vzdelávať o búrkach, lebo aj keď sú krásne, aj keď je to nádherné divadlo na oblohe, stále sú nebezpečné, no zatiaľ to v hlave aj ostáva, keďže na vývoj treba peniaze a my zo stránky nemáme žiadny príjem a sponzor sa tiež ešte nenašiel.

Momentálne rozbiehame viacero projektov. Jedným z nich sú aj samotné predpovede. Okrem nich zbierame všetky údaje o krupobitiach vyskytujúcich sa na Slovensku, čo zhŕňame a vydávame aj v grafickej podobe – v mape. Ďalej chceme časom mať aj vlastnú detekciu bleskov. Do budúcna plánujeme určite zväčšovať našu komunitu, aby sme mohli väčšinu obyvateľov informovať o prípadných búrkach, tým zmierniť škody, možno dokonca zachrániť životy. Čo sa týka grafiky, myslím si, že sme na dobrej úrovni. Časom by sme chceli vlastnú webstránku.

Milujú búrky a hľadajú ich po celom Slovensku. Tornáda by sa nám čoskoro nemali vyhnúť (Rozhovor)
Zdroj: Severe Weather Slovakia

Slová na záver?

Týmto by sme sa aj radi poďakovali našim fanúšikom za podporu, za ich názory (či už pozitívne alebo negatívne), ich komentáre, fotky, jednoducho za každú jednu akciu, ktorú urobia na našej stránke.

Stránku môžete začať sledovať tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia