Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2018, 15:36
Čas čítania 0:00
Sona O.

Hackeri by mohli zničiť tvoj počítač pomocou vysokofrekvenčného zvuku. Aký nebezpečný je sonický útok?

TECH HACKERI
Uložiť Uložené

Sonický alebo zvukový útok sa používa hlavne vo vojnových oblastiach. Sonické zbrane dokážu vytvoriť nepríjemný, zvláštny zvuk, ktorý vedie k strate sluchu a iným vážnym zdravotným problémom. Čo by sa však stalo, ak by napadli tvoj počítač?

Sonické zbrane a útoky sa dnes využívajú hlavne vo vojne. Napadnutí nimi boli aj americkí velvyslanci na Kube. Symptómy vystavenia sonickému útoku zahŕňajú stratu sluchu, bolesti hlavy či neschopnosť udržať rovnováhu. Takýto spôsob útoku je obzvlášť zákerný, pretože môže vysielať zvuky mimo počuteľnú hladinu

Akustické zbrane vedia byť natoľko intenzívne, že rozkmitajú určitý druh materiálu. U ľudí sú ide napríklad o mäkké tkanivá, a tak môžu spôsobiť dokonca až smrť. Podobne by tomu bolo aj pri počítačoch.

Hackeri by mohli zničiť tvoj počítač pomocou vysokofrekvenčného zvuku. Aký nebezpečný je sonický útok?
Zdroj: pexels.com

Ak by sa nejaký hacker dostal do tvojho systému, stačilo by mu, aby na jeho internom prehrávači pustil ultrasonický zvuk po 12 sekúnd. Iba pred pár dňami s týmto zistením prišli vedci z Michiganskej univerzity v USA v spolupráci so Zhejiangskou univerzitou v Číne

V počítačovom systéme by ultrasonický, vysokofrekvenčný zvuk vyvolal dostatočne silné vibrácie na to, aby zničila tvoj pevný disk. Štúdiu nazvali "Modrá nota".

Zvuk poškodzuje prepojenia na disku natoľko, že už viac nie je schopný zapisovať informácie. Odborníci preto odporúčajú, aby si používatelia svoje zariadenia chránili zvukotesnými materiálmi. Tvrdia tiež, že dôležitá je inštalácia vylepšení, tie obsahujú aj zabezpečenie proti možnej akustickej hrozbe.

Výskumníci sa už dlho snažia odhaliť možné metódy, ktorými sa dá na diaľku dostať do počítačov a zničiť ich. Tento objav je iba jedným z mnohých. 

Medzi novšie zistenia patrí napríklad aj správa, čo obsahuje bielu vlajku, "0" a dúhu. Tá po otvorení dokáže znefunkčniť tvoj iphone

Domov
Zdieľať
Diskusia