Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2018, 11:53
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Dievčatko trpí syndrómom, kvôli ktorému mu nedokážu učesať vlasy. Mutáciu ako roztomilá malá slečna mal mať aj Albert Einstein

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Maličká Taylor rozosmieva svojich obdivovateľov už aj na internete.

Množstvo z nás zažíva po prebudení problémy s vlasmi. Nedajú sa jednoducho učesať, a tak občas prichádzame do školy či práce s vlasmi, ktoré by nám mohol závidieť aj samotný Albert Einstein. Meno svetoznámeho vedca sa síce v podobných prípadoch spomína najmä s humorom, lenže väčšina ľudí ani netuší, že na svete skutočne existuje syndróm, ktorý neposlušné vlasy spôsobuje.

V angličtine je známy pod názvom „uncombable hair syndrome“, čiže syndróm neučesateľných vlasov. Spôsobuje ho mutácia v troch možných génoch, pričom najčastejšie sa prejaví u dieťaťa aj napriek tomu, že jeho rodičia nemajú s neposlušnými vlasmi žiadne komplikácie. Syndrómom pritom mal trpieť aj spomínaný Einstein, ale dnes nie je možné s určitosťou tvrdiť, či jeho stojace vlasy spôsobila mutácia v génoch.

Na internete sa v poslednom čase stala pomocou svojich vlasov hviezdou aj malá Taylor McGowan. Majestátne blonďavé vlasy sa najskôr rodičia snažili dostať pod kontrolu, vyskúšali viac ako 15 rôznych prípravkov, ale hlava ich dcéry si žila vlastným životom. Napokon padlo rozhodnutie, že navštívia lekárku, ktorá im už syndróm priblížila a u oboch rodičov identifikovala aj asymptomatickú mutáciu presných génov spôsobujúcich nepolušné vlasy.

Namiesto boja tak umožnili svojej dcére žiť slobodne s divokými vlasmi. Najčastejšie sa stretávajú s pozitívnymi reakciami a inšpirovalo ich to až do takej miery, že založili facebookovú stránku BabyEinstein 2.0, kde sa s roztomilými fotkami malej Taylor vždy radi pochvália.

Domov
Zdieľať
Diskusia