Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2018, 17:14
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Marko Damian, Saul, Martin Agh alebo Piqi Miqi. Ktorí interpreti zo Slovenska a Česka stoja za pozornosť v roku 2018?

HUDBA
Uložiť Uložené

Hudba nemá hranice a konečne sa aj na česko-slovenskej scéne začínajú objavovať nové tváre s dávkou talentu.

Slovenská a ani Česká republika síce nepatria medzi tie najväčšie krajiny, ale čo sa týka hudobnej produkcie a celkového diania okolo daného priemyslu, patríme medzi najproduktívnejšiu a najzaujímavejšiu oblasť. Svedčí o tom nielen množstvo kvalitných interpretov, ich predaje albumov a vysoké návštevnosti na koncertoch, ale aj čísla na sociálnych sieťach alebo zhliadnutia na YouTube.

Mená ako Rytmus, Ego, Ben Cristovao, Separ, Smack či Yzomandias sú totiž známe aj za hranicami našich dvoch zemí a okrem športovcov nám tak konečne robia skvelú reklamu aj iní. Dnešným článkom sa avšak pozrieme na mladú krv na domácej scéne, ktorá je ešte len na začiatku svojích kariér a ich hviezdy ešte (veríme) budú stúpať. Všetko za predpokladu, že budú na sebe neustále pracovať a rozvíjať talent správnym smerom.

Nebudeme vás už ale ďalej zbytočne naťahovať ďalším úvodným textom a presunieme sa k predstaveniu samotných umelcov, ktorí stoja za vašu pozornosť v roku 2018

Marko Damian, Saul, Martin Agh alebo Piqi Miqi. Ktorí interpreti zo Slovenska a Česka stoja za pozornosť v roku 2018?
Zdroj: @martin.agh / @saul_wlvs / @hasanspace
 

Marko Damian

Comebackgang je zárukou kvality, a to nielen čo sa týka tvorby PIL C-ho alebo Special Beatza, ale aj ostatných členov vrátane Marka Damiana. Bratislavský interpret, ktorý má za sebou okrem iného aj štúdium vo Veľkej Británii, pôsobí na scéne ešte len niečo vyše roka, no napriek tomu si stihol získať slušný počet fanúšikov.

Samotnú tvorbu mladého Slováka nemôžeme označiť za čisto rapovú, ale skôr ako poctivú zmes, ktorá zaujme aj ľudí mimo žáner. Dôkazom je aj pomaly ubiehajúca skladba s vizuálom nižšie, na ktorú doručili produkciu ďalší talentovaní ľudia a tentokrát z východnej časti krajiny - nuri a WLVS

P.S. - Ako ďalšiu v poradí by ste si mali vypočuť skladbu mravce opisujúcu Markov život.

Piqi Miqi

Menovaný umelec síce pochádza z Connecticutu v Spojených štátoch, ale už dlhší čas žije a tvorí na územi Českej republiky, a tak nevidíme žiaden problém s jeho zaradením do dnešného článku.

Multitalentovaný spevák, producent a raper má na konte aj debutový projekt Yesterday Left Last Night, ktorý si môžete vypočuť na Soundcloude a nechýbal ani v našom minuloročnom výbere najlepších rapových albumov spoza rieky Morava.

Kombinácia elektronickej hudby so zvukom minulého storočia, basových liniek a nesileného prejavu si nás získala a pevne veríme, že mladému Piqimu dáte šancu aj vy.

Saul

Hovorili, že na východnom Slovensku nič nie je? Mýlili sa. Z okolia Košíc nie sú len milovaní a nenávidení členovia HHC, ale aj ďalší talentovaní ľudia ovplyvnení rôznymi žánrami a interpretmi. Zoskúpenie WLVS vám možno niečo hovorí, keďže už prišli na nielen hudobnú scénu s viacerými zaujímavými dielami, respektíve rôznorodými projektmi

Spomedzi viacerých členov si dnes “posvietime” na Saula, ktorého ste mohli počuť aj na Sameyovom debute, kde sa predstavil vo výbornom svetle a v trende pokračoval na vlastných veciach. Výsledkom je krátke, ale o to kvalitnejšie EP s názvom Hotel 471, z ktorého pochádza aj singel nižšie a po vypočutí nám dáte za pravdu, že táto crew si zaslúži pozornosť.  

Hasan

Label Milion+ ide aktuálne šialené tempo a servíruje nám jedno skvelé dielo za druhým a to na čele s Yzomandiasom. Výnimkou nie je ani Hasan mútiaci vody českej rapovej scény už nejaký ten piatok. 

Mladík, ktorý si dokáže sám ošéfovať aj hudobnú produkciu, má na konte už viacero úspešných skladieb, avšak stále nie je “prevareným” menom bez progresu. Práve preto veríme, že v nasledujúcich mesiacoch roku 2018 prinesie ďalší čerstvý vietor v podobe bangrov, ktorými si vydobyje pevnú pozíciu aj mimo našich playlistov.

P.S. - Posledná stopa na Yzomandiasovom poslednom projekte Sbohem Roxano s názvom Rehab je priamym dôkazom Hasanových kvalit, ktoré nemožno spochybňovať.

Zmrd

Pri zoskupení M+ ešte dnes chvíľku pobudneme, keďže ako ďalšieho tu máme interpreta s naozaj nevšedným pseudonymom, ktorého spolupráce so slávnejšími kolegami, ale aj vlastné veci nás mimoriadne bavia. Slovenský raper pôsobiaci pod českým labelom je v súčasnosti časté spojenie prinášajúce zväčša kvalitné plody a inak tomu nie je ani v prípade autora pravidelne spolupracujúceho aj s Conspiracy Flat. 

Práve s chalanmi z CBG má vonku aj spoločné EP nesúce názov V sieti, ktorého pokračovania by sme sa mali dočkať už v dohľadnej dobe. Zmrd nie je typ rapera, ktorý bude od prvej do poslednej sekundy skladby úderne diktovať ako napríklad Tesla či Momo, ale našiel si polohu, kde mu to ideálne pasuje a svojou hudbou šíri pozitívnu emóciu.

Martin Agh

Priznáme sa, že Martin nevedno prečo až do nedávna unikal našej pozornosti, avšak vďaka Spotify sme si pred pár týždňami vypočuli Unreleased & Unmastered, ktorý nás prekvapil a navnadil na ďalšiu tvorbu. Tá na seba nenechala dlho čakať a výsledkom je debutový album Keď zhasnú svetlá, vďaka čomu si zrejme otvoril cestu aj medzi širšiu verejnosť. 

Projekt pestrý ako farby páva kombinuje rôzne typy hudieb, ale aj flowov mladého interpreta, ktorému sa na spoluprácu podarilo dotiahnuť aj Dameho či Václava Roučka. Z hostí však podľa nás najviac zahviezdila Luisa na skladbe Ja a moja side, ktorá patrí medzi to najlepšie z albumu. Na záver len dodáme, že sme veľmi zvedaví, akými krokmi sa bude uberať ďalšia tvorba a kariéra poriadne sebavedomého hudobníka.

CA$HANOVA BULHAR

Planéta Praha ukrýva vo svojích útrobách množstvo undergroundových raperov, spomedzi ktorých vyčnieva skupina 2L Boyzz na čele s už vyššie uvedeným Bulharom. Umelec s nezameniteľným prejavom sa pohybuje na scéne už vyše 3 rokov a na svojom konte má taktiež aj 2 ucelené projekty, a to konkrétne mixtape Hood Celebrity, respektíve HC2.

Jeho tvorba zrejme nebude po chuti každému rapovému fanúšikovi, ale práve vďaka jedinečnosti a poctivému prízvuku je mladík milujúci high fashion značky a iné dobroty bohémskeho života príjemným spestrením našich dní už pekných pár mesiacov. Teraz si ale vypočujte banger nižšie  presne definujúci poňatie hudby z portfólia zoskúpenia 2L Boyzz.

Indigo

Posledným dnešným tipom na hudbu bude reprezentant brnenského rapu, ktorý spolupracoval už aj s menovaným pražským kolegom (CA$HANOVA) a výsledkom je singel BMW.

Indigo až donedávna tvoril výhradne spoločné veci s kolegom Persilom P. pod hlavičkou BABYPOOL, avšak už si okúsil i sólo nahrávku, ktorú si aj s doprovodným vizuálom môžete vychutnať nižšie. Skladbu Miami Vice s vyššie spomenutým kolegom si vypočujete tu

Spevavé flowy, vtipné prirovnania a neopočúvaná produkcia robia z mladého Čecha zaujímavý variant k ostrielanejším kolegom nielen z rodného mesta. 

 

Anketa:
Ktorý z nami vybraných interpretov vás zaujal najviac a predpovedáte mu najlepšiu budúcnosť?
Marko Damian
Piqi Miqi
Saul
Hasan
Zmrd
Martin Agh
CA$HANOVA BULHAR
Indigo
Marko Damian
10 %
135 Hlasov
Piqi Miqi
3 %
41 Hlasov
Saul
48 %
663 Hlasov
Hasan
8 %
113 Hlasov
Zmrd
7 %
94 Hlasov
Martin Agh
7 %
95 Hlasov
CA$HANOVA BULHAR
9 %
126 Hlasov
Indigo
8 %
104 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia