Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2018, 1:13
Čas čítania 0:00
Adam Lukáč

Fortnite dá zabrať aj počítaču za tisíce, ale čo tak notebook za 320 eur?

TECH FORTNITE HRY
Uložiť Uložené

Aký rozdiel môže byť medzi naozaj lacným a mega drahým notebookom?

Fortnite určite každý pozná, ale aký hardvér vlastne potrebuješ na jeho optimálne hranie? Youtuber Austin Evans preto urobil jednoduchý test viacerých notebookov od najlacnejšieho až po úplný strop

Fortnite dá zabrať aj počítaču za tisíce, ale čo tak notebook za 320 eur?
Zdroj: YouTube

Prvý notebook je Acer Aspire E15. Na slovenskom trhu síce tú istú konfiguráciu nekúpiš, ale pre porovnanie stačí. Ide o naozaj lacné riešenie s procesorom Intel Core i3 8. generácie, 6 GB DDR3 operačnej pamäte a integrovanou grafikou. Podľa videa si v prepočte za 320 eur zahráš Fortnite na najnižších detailoch a v priemere pri 30 FPS. Prostredie síce nevyzerá najlepšie, ale hra beží. Je skvelé, že Epic Games optimalizovali hru aj pre menej výkonné zariadenia.

Fortnite dá zabrať aj počítaču za tisíce, ale čo tak notebook za 320 eur?
Zdroj: YouTube

Ak si priplatíš cca 200 eur, dostaneš základ pre Fortnite. Acer Aspire 5 je už o kus výkonnejšie zariadenie a ponúka procesor Intel Core i5, taktiež 8. generácie, 8GB RAM a hlavne dedikovaný grafický čip NVIDIA  MX150 s 2GB operačnou pamäťou. S podobnou konfiguráciou sa už nemusíš báť nízkych detailov a snímky za sekundu tiež stúpnu na 40 FPS. Veľkou výhodu je aj použité 256 GB SSD. V podstate ide o optimálne hranie na stredných nastaveniach a na slabý počítač sa vyhovárať nemôžeš. 

Fortnite dá zabrať aj počítaču za tisíce, ale čo tak notebook za 320 eur?
Zdroj: YouTube

Presuňme sa už konečne medzi hráčske notebooky a v prepočte za 700 eur dostaneš síce jednoduché plastové zariadenie, ale hardvér stojí za to. Povedali by sme, že niečo podobné je presne stavané pre Fortnite a ostatné multiplayer hry. Disponuje 6-jadrovým procesorom Core i7-8750H s taktom 4,1 GHz, ktorý je síce trochu prestrel pre hry, ale pre editovanie videa sa určite zíde. Pre hry je použitá grafická karta NVIDIA GeForce 1050ti, čo znamená, že pri vysokých detailoch si zahráš v priemere na 50 FPS. Ak si ale dáš detaily nižšie, snímky za sekundu určite zdvihneš a užiješ si poriadnych 60 FPS

Fortnite dá zabrať aj počítaču za tisíce, ale čo tak notebook za 320 eur?
Zdroj: YouTube

Nestačí? Austin teda vytiahol poriadne delo za 4 300 eur, aby si vedel, ako môže vyzerať hranie na tom najlepšom, ale za nekresťanské peniaze. Pretaktovaný procesor Core i9-8950HK s frekvenciou až 4,8 GHz je už doslova prestrel. Pre hry je však grafická karta NVIDIA GeForce 1080 s 8 GB pamäťou výborná voľba. Okrem toho je použitý aj kvalitný displej. Ide o 17,9 palcový panel so 144Hz frekvenciou, 3ms odozvou a tiež je vybavený technológiou G-Sync. Pri hraní na ultra detailoch sa snímková frekvencia drží na 135 FPS. Čo sa týka notebookov, ide o naozaj poriadny stroj. Samozrejme, je to úplne zbytočné riešenie, ale pár bláznov, čo si podobný notebook kúpi, sa nájde. 

Predsa najlepšie je hrať hry na klasickom desktope. Je lacnejší a výkonnejší. Ak však potrebuješ zariadenie na cesty, je to pochopiteľné. Na akom notebooku hrávaš Fortnite ty? Napíš do komentára. 

Domov
Zdieľať
Diskusia