Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. mája 2018, 9:34
Čas čítania 0:00
Sona O.

Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske

Uložiť Uložené

"...a žili šťastne až nepomreli." Túto frázu poznáme zo všetkých rozprávok, aká je však realita?

Láska hory prenáša, robí nás šťastnými a vďaka nej na chvíľu uveríme v náš jedinečný happy ending. Prvé mesiace sú väčšinou ako život na obláčiku. Nič vás netrápi, ste spolu radi, neviete si bez seba predstaviť snáď ani jediný deň. Neskôr však príde realita, obláčik sa rozplynie a vy sa začnete vnímať ako skutoční ľudia s chybami a nedostatkami. To je prvá vážna skúška toho, či vydržíte. Ak áno, ešte nemáte ani zďaleka vyhrané. Prinášame ti 10 krutých právd o láske.

1. Často nás priťahujú ľudia, ktorí nás neskôr privádzajú do šialenstva

Gretchen Rubin je autorka, ktorá pri hľadaní inšpirácie na svoju knihu pozorovala romantické správanie sa jednotlivcov. Zistila, že takzvaných rebelov najviac priťahujú submisívne typy. Rebelovia často odmietajú podľahnúť akýmkoľvek pravidlám, vnútorným aj vonkajším. Submisívni ľudia skôr poslúchajú a chýba im zdravá asertivita, viac potrebujú pozitívne reakcie od okolia. 

"Ak ste človek, ktorý má rad rutinu, každý deň absolvujete ranný beh, jete menej ako 30 gramov karbohydrátov, vždy pred spaním pozeráte seriál a o 11 idete spať, stretnutie s niekým, kto je voľnomyšlienkársky môže byť zo začiatku zaujímavé," hovorí Rubin, "po dlhšom čase však zistíte, že vaše rozdiely vás privádzajú do šialenstva." 

Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske
Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske Zdroj: pexels

2. "Ten pravý" neexistuje

Na svete máš na výber z miliárd mužov, ktorí pre teba môžu a nemusia byť tí praví. Faktom ale je, že taký ani neexistuje. To, že si s niekým vo vzťahu je iba tvoje rozhodnutie, ktoré robíš sčasti na základe citov a sčasti aj racionálne. Rovnako tak, by si sa mohla rozhodnúť pre niekoho iného. Tvoj pán dokonalý bol s najväčšou pravdepodobnosťou skrátka v správnom čase na správnom mieste

3. Je menej pravdepodobné, že sa rozídete, ak máte spolu domáce zvieratko alebo spoločný bankový účet

Ak vás spája niečo tak dôležité ako živá bytosť alebo peniaze, rozchod už nie je taký jednoduchý. Kto by sa potom o psíka postaral? Budeš ho mať ty alebo on? Ako to budeš sama zvládať? V hlave si ti vynorí tisíc pochybností a otázok a rozchod si radšej dobre rozmyslíš

Podobne to funguje aj s financiami, spoločné peniaze a investície vás zaväzujú na dlhú dobu do budúcnosti. Ak máte k tomu ešte aj hypotéku či pôžičku, ktorú by ste neboli schopní sami splácať, rozchod proste neprichádza do úvahy

Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske
Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske Zdroj: pexels.com

4. Zlé načasovanie vás môže rozdeliť

Stretli muža svojich snov mesiac predtým, ako sa plánuješ presťahovať do úplne iného mesta? V tom prípade vám asi osud nepraje. Láska na dlhú vzdialenosť sa dá prežiť, ak ste obaja presvedčení o tom, že to chcete, no musíte mať spoločné vyhliadky do budúcna. Takéto vzťahy však končia až príliš často rozchodom.

Možno si sa ešte nepreniesla cez dlhoročný vzťah a princa na bielom koni vôbec nevidíš. Problém je, že mu môže dôjsť trpezlivosť a začne zvažovať aj iné možnosti.

Načasovanie lásky niekedy naozaj nie je ideálne. 

5. V láske sme rasisti, aj keď tvrdíme že nie

Exotickí ľudia nám väčšinou prídu príťažliví a zaujímaví, no väčšinou nás rozdelia kultúrne inakosti. Zo začiatku to môže byť vzrušujúce, poznávaš novú kultúru a zvyky, no po čase musíš robiť stále viac kompromisov a objavuješ väčšie a väčšie rozdiely v tom ako vnímate svet. 

Samozrejme záleží na tom ako veľmi si otvorená zmenám a takýto vzťah nie je nemožný. Je však ťažší ako ten, medzi príslušníkmi rovnakej rasy a kultúry.

Náš rasizmus dokazujú aj vedecké výskumy. Napríklad afroameričanky hodnotili muži približne o 16 % menej atraktívne ako Európanky. Azijati sú na tom ešte horšie, podľa nich boli o 20 % menej atraktívne ako ženy rovnakej rasy.

Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske
Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske Zdroj: pexels.com

6. Vášeň sa po čase vytráca

Vášeň vo vzťahu nie je samozrejmosťou. Zo začiatku častokrát práve vášeň prerastie do lásky, no v dlhodobom fungovaní má sklon vytrácať sa. Samozrejme, iba ak na nej nepracujeme a je nám jedno, či sme pre nášho partnera stále atraktívne.

Ani po rokoch spolužitia nemusíš okolo neho chodiť iba v teplákoch, občas sa nahoď a pripomeň mu, čo má doma. Neboj sa ani experimentov a zmeny. Nuda je zabijak lásky. 

Vášeň sa dá nájsť aj po dlhšej dobe, no treba ju budovať a pracovať na nej. Nepočítaj s tým, že celý život prežijete ako zamilovaní pubertiaci

 7. Ak nemáte spoločné hodnoty, bude to pre vás náročnejšie

Môžete sa milovať, priťahovať, mať spoločné hobby, no ak nemáte aj rovnaké alebo aspoň podobné hodnoty, nebude to fungovať. Samozrejme, že vzťah je vo veľkej miere o kompromisoch, no ak jeden chce precestovať svet a druhý túži potom usadiť a založiť si rodinu, kompromis sa hľadá iba ťažko. 

Vždy je možné, že jeden z partnerov svoje plány aspoň na chvíľu kvôli tomu druhémi odloží, alebo sa prispôsobí, no z dlhodobého hľadiska, to nebude fungovať. Ak máš pocit, že tvoj vzťah ťa obmedzuje, alebo v ňom nemôžeš byť sám sebou, asi to nie je to pravé pre teba

Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske
Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske Zdroj: pexels.com

8. Prídu momenty, kedy sa budeš cítiť nešťastne

Ani ten najideálnejší vzťah nie je zárukou úplného šťastia. Aj v živote prídu niekedy momenty, kedy podľahneme smútku a depresiám, rovnako je to tak aj vo vzťahu. Dôležité je, zvážiť si, či to stojí za to. Cítiš sa väčšinou na nič a zdá sa ti, že tvoj partner ti nič nedáva, naopak vyciciava z teba energiu? Potom asi nemáš, čo riešiť a rozchod bude lepší pre vás oboch. Ak sú však momenty smútku skôr zriedkavé a je viac tých, kedy sa s ním cítiš dobre, potom sa aj napriek občasným problémom oplatí za svoju lásku bojovať.

9. Väčšina ľudí má nerealistické očakávania

Neustále sme atakovaní ideálmi lásky, romantickými filmami, knihami, obrázkami, krásnymi vyznaniami. Pozeráme sa mladé zamilované páry a nechce sa nám veriť, že o 20 rokov nebudú vyzerať rovnako šťastní. Pravdou však je, že aj tá najväčšia láska musí čeliť úskaliam a nie vždy to bude ružové. Veľa z nás sa žiaľ vzdá už po prvej hádke a veríme, že si nájdeme partnera, s ktorým bude všetko stále ružové. Tak to ale nefunguje, ľudia sa občas pohádajú, nezhodnú sa, niekedy majú proste zlý deň a sú podráždení. To však ešte hneď nie je dôvod na rozchod

Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske
Vášeň nevydrží večne a "ten pravý" neexistuje. 10 krutých právd o láske Zdroj: pexels.com

10. Ľudia s nižším vzdelaním sa rozvádzajú častejšie

Podľa výskumu amerického Národného zdravotníckeho centra až 78 % manželstiev vysokoškolsky vzdelaných ľudí vydržia aspoň 20 rokov, zatiaľ čo u ľudí s maturitou alebo nižším vzdelaním je to len 40 %. Nižšie vzdelanie je často spojené s nižším príjmom a väčšími existenčnými problémami, ktoré často prerastú do takých vážnych, je ľudí úplne rozdelia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia