Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2022, 9:30
Čas čítania 12:27
Daniel Mikolášik

Kde v Bratislave sa okúpeš zadarmo? Prinášame ti zoznam najlepších bezplatných pláží

Kde v Bratislave sa okúpeš zadarmo? Prinášame ti zoznam najlepších bezplatných pláží
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
REFRESHER BRATISLAVA JAZERÁ, RIEKY A PRIEHRADY KÚPALISKO PLÁŽE
Uložiť Uložené

Za letné kúpanie nemusíš vždy platiť, dá sa to aj zadarmo a my ti prezradíme kde. Pozri si porovnanie bezplatných jazier v Bratislave a zisti, kam sa oplatí ísť.

Aktuálna letná sezóna sa vyznačuje extrémnymi horúčavami, suchom a najvyššími teplotami za posledné roky. Odborníci varujú, že tento trend bude najbližšie roky pokračovať. Osviežiť sa však môžeš počas horúcich dní vďaka jazerám a kúpaliskám, ktorých je na Slovensku požehnane.

Mnohé verejné vodné plochy, ktoré sú zadarmo, nájdeš aj priamo v hlavnom meste. My sme sa vybrali na tie najlepšie a najznámejšie jazerá v Bratislave, zisťovali sme, ako to tam aktuálne vyzerá, akú majú vodu a pláže, a zmapovali sme služby, gastroprevádzky, atrakcie či vybavenie, ktoré na nich nájdeš. Poď sa s nami pozrieť, kde sa v Bratislave môžeš okúpať zadarmo a čo jazerá v nej ponúkajú.

V Refresheri ti pravidelne prinášame zaujímavé tipy a reportáže priamo z terénu. Pokiaľ sa ti naša tvorba páči a chcel by si podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Veľký Draždiak

Rozloha: 13 ha
Maximálna hĺbka: 17 m
Občerstvenie: áno
Typ pláže: štrková
Čistota vody: 7/10
Linky MHD: 83, 92, 95, 98, 99 a 192 (zastávka Technopol)

Naša prvá zastávka bola takmer v srdci Petržalky. Uprostred „panelovej džungle“ sa totiž predsa len nachádza aj kúsok prírodného biotopu. Nie je ním však len jazero, v jeho blízkosti okrem bytoviek nájdeš napríklad aj lesopark Zrkadlový háj či Chorvátske rameno. 

Paddleboardy si môžeš požičať na pláži.
Paddleboardy si môžeš požičať na pláži. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Letné prírodné kúpalisko Veľký Draždiak vzniklo okolo roku 1982 a v lete je to veľmi populárny rekreačný areál. Ľudia sa tu kúpu, opaľujú alebo jazdia na paddleboardoch, vodných bicykloch či kajakoch, ktoré sa dajú požičať v areáli. Kúpanie je tu na vlastnú zodpovednosť. Popri Chorvátskom ramene sa od roku 2013 nachádza bežecká dráha, ktorú využívajú aj cyklisti, pre ktorých je Draždiak častou zastávkou na odpočinutie či občerstvenie.

Workoutové ihrisko na Veľkom Draždiaku.
Workoutové ihrisko na Veľkom Draždiaku. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

My sme sa na jazero vybrali v popoludňajších hodinách uprostred horúceho júnového týždňa. Teplomer nám ukazoval 28 stupňov Celzia. Aj napriek tomu, že nešlo o víkend (keď tu býva plno), boli tu desiatky skupín ľudí všetkých kategórií. Od tých, ktorí sa zastavili na langoš po práci, cez dôchodcov na pive, tínedžerov na workoutovom ihrisku, študentov z Paneurópskej vysokej školy, ktorí sem chodia oddychovať počas pauzy medzi prednáškami, až po skupinky s malými deťmi.

jazerá pláž Veľký Draždiak
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Najväčšou dominantou jazera je predovšetkým jeho gastro. Spomedzi všetkých jazier, ktoré sme navštívili, má Draždiak vo svojom areáli najväčší počet bufetov, stánkov a reštaurácií. Napočítali sme ich až osem. Medzi nimi je napríklad reštaurácia Oáza, bufet Draždiak, Šutrovka, U Klimenta, Barracuda, Bufet pod školou či dokonca stánok so známym bratislavským street foodom Orbis.

Volejbalové ihrisko a stánok Orbis na Veľkom Draždiaku.
Volejbalové ihrisko a stánok Orbis na Veľkom Draždiaku. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

My sme vyskúšali bufet Šutrovka, ktorý nám miestni odporúčali najviac a pred ktorým sa tvoril aj najdlhší rad. Stavili sme na klasiku – langoš so smotanou, s kečupom, cesnakom a so syrom a čapovaná kofola. „Bufetové menučko“ nás stálo 3,80 €.

Bufet Šutrovka na Veľkom Draždiaku.
Bufet Šutrovka na Veľkom Draždiaku. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Na langoš sme čakali približne tri minúty, kým nám nezačalo pípať zariadenie od obsluhy, ktoré pri objednávke dostane každý zákazník. Bol chuťovo pomerne dobre zvládnutý, s dostatkom topingov, no na náš vkus dosť mastný a mal pomerne gumené okraje.

Langoš z bufetu Šutrovka na Veľkom Draždiaku.
Langoš z bufetu Šutrovka na Veľkom Draždiaku. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Na jedálnom lístku však nájdeš aj mnohé ďalšie klasiky ako hotdog, cigánsku v žemli, panini, cibuľové krúžky, pečenú klobásu, hranolky, zemiakové placky či šutrovkový unikát – langošišky. Ide v podstate o menšie langoše na sladký spôsob s nutellou alebo džemom. Vychutnať si ich môžeš priamo v bufete, na terase vonku alebo na rooftope nad prevádzkou.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Ak chceš čas strávený pri jazere využiť aktívnejšie, môžeš si požičať spomínaný paddleboard či vodný bicykel alebo využiť tamojšie športoviská. V areáli sa nachádza napríklad workoutové ihrisko, beach club s plážovým volejbalom či tenisové kurty.

Požičovňa vodných bicyklov na Veľkom Draždiaku.
Požičovňa vodných bicyklov na Veľkom Draždiaku. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Vo výsledku na nás Veľký Draždiak urobil dobrý dojem. Viac ako na kúpanie ho však odporúčame najmä na voľnočasové aktivity spojené so športom a s vodnou zábavou či gastrom, za ktoré sa rozhodne nemusí hanbiť. Ak ti však nevadí ísť do plaviek a kúpať sa medzi panelákmi na sídlisku v jazere, popri ktorom denne prechádzajú stovky ľudí, psičkári, cyklisti či prechádzajúci sa dôchodcovia, Draždiak je určite dobrou voľbou.

Zlaté piesky

Rozloha: 54 ha
Maximálna hĺbka: 30 m
Občerstvenie: áno
Typ pláže: štrková a piesková
Čistota vody: 8/10
Linky MHD: 2, 4, 10, 53, 56, 65 a 630 (zastávka Zlaté piesky)

Zlaté piesky majú svoju platenú aj neplatenú časť. Platená sa nachádza zo strany kempingu, ak sa chceš k jazeru dostať zadarmo, musíš ho obísť z opačnej strany. Zlaté piesky sa považujú za prírodné kúpalisko s prevádzkovateľom, pričom na platenej pláži sa nachádza aj plavčík, a preto tam kúpanie nie je na vlastné riziko.

Zlaté pieskyWakelakejazeropláž
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Zlaté piesky sa dostali aj na tohtoročný zoznam vôd určených na kúpanie, ktorý zostavuje ÚVZ SR – hygienici vodu ohodnotili ako „dobrú“. Uprostred najväčšieho bratislavského jazera sa nachádza lesnatý ostrov a v jeho areáli si okrem športu, zábavy, relaxu či gastra môžeš vychutnať aj rôzne hudobné podujatia ako Hip Hop Žije či Uprising Reggae Festival. Zlaté piesky sú, čo sa možností aktivít týka, na veľmi dobrej úrovni.

Odporúčané
REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách REDROOM LABEL spustil prvé techno turné na Slovensku a v Česku. Nadupaný RAVE očakávaj v týchto mestách 12. apríla 2024, 14:00

Nájdeš tu napríklad tenisové kurty, volejbalové ihriská, ihriská na streetball, minigolf, tobogan či lezeckú stenu. Niektoré z nich sa však nachádzajú čisto len v platenej časti. My sme sa vzhľadom na koncept článku vybrali na neplatenú pláž z opačnej strany, kde panuje omnoho intímnejšia a pokojnejšia atmosféra, je tu menší hluk a vďaka privátnym malým plážam viac súkromia.

Wakeboarding na Zlatých pieskoch.
Wakeboarding na Zlatých pieskoch. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Niektoré menšie sú ideálne pre páry, ponúkajú súkromie a romantiku pri vode. V blízkosti sa nachádza aj známa nudistická pláž, no nemusíš sa báť, že by ťa naháči vyrušovali. Stretávajú sa dostatočne ďaleko od vstupu na neplatenú pláž a sú oddelení lesíkom. Jedinou nevýhodou je, že stánky s občerstvením a reštaurácie sú od neplatenej strany trochu ďalej.

V areáli jazera ich však nájdeš viac než dosť so širokým výberom jedál. My sme sa po príchode na pláž rozprávali s miestnymi, ktorí nám odporučili reštauráciu U Zlatého vodníka a opísali nám ju ako najlepšiu v pomere cena/kvalita. Naše kroky preto smerovali priamo na terasu tejto reštaurácie, z ktorej bol príjemný výhľad na jazero či na neplatenú pláž a wakelake.

Wakelake na Zlatých pieskoch.
Wakelake na Zlatých pieskoch. Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

U Zlatého vodníka nás spočiatku zarazili pomerne vysoké ceny. Pre predstavu: vyprážaný kurací rezeň stál 10 €, vyprážaný syr (ementál) 10,50 € a hovädzie steaky od 22 € vyššie. Opäť sme stavili na turistickú klasiku – vyprážaný rezeň s hranolkami a bryndzové halušky (tie stáli 8,50 €).

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 54484 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké atrakcie a služby ponúkajú jednotlivé jazerá.
  • Aký bizarný pohľad sa nám naskytol na Rusovskom jazere.
  • Na ktorých jazerách fungujú aj nudapláže.
  • Na ktorom jazere je najlepšie gastro.
  • Či sú kúpaliská preplnené.
  • Za aké sumy sa na plážach naješ.
  • Ktoré jazero malo najčistejšiu vodu.
Domov
Zdieľať
Diskusia