Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2018, 10:45
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Bratislavu ovládne masívna diskusia o psychedelikách. V Novej Cvernovke vystúpia svetoví experti, tak doraz aj ty

ZAUJÍMAVOSTI DROGY
Uložiť Uložené

Psychedeliká nemusia byť vnímané len ako drogy.

Na Slovensku legislatíva prísne odsudzuje akékoľvek psychotropné látky, a to aj napriek tomu, že hromady vedeckých štúdií potvrdzujú blahodárny účinok ich požívania na zdravie. V polovici mája sa v Bratislave uskutoční prvá dvojdňová konferencia na tému psychedelík vo výskume a využití v terapii.

Cieľom nezvyčajného podujatia je priniesť odlišný pohľad na neľahkú tému látok, ktoré intenzívne pôsobia na psychiku. Počas dvoch dní Lekcií zo psychedelík sa na troch pódiách rozbehne búrlivá diskusia, vedená takmer 30 prednášajúcimi z 12 rôznych krajín. Konferencia je určená pre širokú verejnosť, odborníkov, nadšencov psychológie, ale aj tvorcov legislatívy.

Bratislavu ovládne masívna diskusia o psychedelikách. V Novej Cvernovke vystúpia svetoví experti, tak doraz aj ty
Zdroj: TS

Pozvanie na vzácnu medzinárodnú konferenciu prijal aj Matthew W. Johnson z USA, ktorý má na svojom konte neuveriteľných 130 vedeckých publikácií. Jeho primárnou oblasťou vedeckého bádania je psilocybín a jeho možnosti v terapii. Okrem neho vystúpi takmer 30 zahraničných spíkrov z odboru psychiatrie, psychoterapie a výskumu.

Na Lekcie zo psychedelík môžeš doraziť 18. a 19. mája v priestoroch Novej Cvernovky. Počas prestávok medzi prednáškami je pripravených množstvo aktivít, ako napríklad panelové diskusie, bloky edukatívnych filmov alebo lekcie jógy.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Ako sa k pozvánke vyjadril Martin Pažitný, spoluorganizátor konferencie a člen Slovenskej psychedelickej spoločnosti: „Prichádzajúce zmeny v oblasti psychoterapie a zaobchádzania s drogami na národnej a globálnej úrovni vytvárajú priestor pre bezpečnú integráciu psychedelík do starostlivosti o mentálne zdravie. V tomto smere sa spoliehame na vzájomnú inšpiráciu prinášanú vedcami a terapeutmi pracujúcimi v oblasti psychedelického výskumu. “

Po takmer 40 ročnej pauze vo výskume potenciálu týchto látok, viedol nedávny pokrok v chápaní neurobiológie psychedelík k obnoveniu záujmu o ich klinický potenciál. Tieto zistenia dávajú priestor novým terapeutickým mechanizmom liečby rôznych psychiatrických porúch. S každoročným nárastom ľudí trpiacich depresiou či postramatickou poruchou prináša terapia podporovaná psychedelickými látkami nádej pre mnohých, ktorým doterajšia konvenčná liečba nezaberá. Lístky na konferenciu nájdeš tu.

Bratislavu ovládne masívna diskusia o psychedelikách. V Novej Cvernovke vystúpia svetoví experti, tak doraz aj ty
Zdroj: TS

Domov
Zdieľať
Diskusia