Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2018, 1:15
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Desaťročia nerozlúštené tajné zápisky z denníka Anny Frankovej obsahujú vtipy o sexe. Vyjadruje sa aj o prostitúcii či sexuálnej výchove

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Židovské dievčatko svoje zápisky prekrylo lepiacou páskou.

Príbeh Anny Frankovej sa neodmysliteľne zapísal do sŕdc miliónov ľudí. Mladé židovské dievča sa viac ako dva roky so svojou rodinou ukrývalo v dome priamo v Amsterdame. Úspešne sa jej to darilo až do konca leta v roku 1944, kedy ju nacisti našli a aj s rodinou poslali do koncentračného tábora.

Našťastie, celý príbeh mladej dievčiny ukrytej v Amsterdame sa zachoval vďaka denníku. Anna si ho písala viacero rokov a ľudstvo vďaka jej zápiskom objavilo, aký bol život v Holandsku za čias nacistického Nemecka. Odborníci však pri skúmaní obsahu denníka narazili na závažný problém.

Zopár strán v denníku si Anna polepila lepiacou páskou, aby si ich nikto nemohol prečítať tak ľahko a krehkosť zachovaného predmetu výskumníkom dlho zabraňovala, aby len tak pásku odlepili a objavili, čo sa pod ňou skrýva. Až vďaka modernejším technológiám rozlúštili tajné odkazy a svoje poznatky zverejnili. Očakávali, že pod lepiacou páskou sa budú ukrývať citlivé informácie, ktoré nemali uzrieť svetlo sveta, ale nepredpokladali, že pod ňou objavia zápisky o sexe.


Ako uvádzajú výskumníci, aj Anna bola v prvom rade iba obyčajné 13-ročné dievča, ktoré začínalo objavovať svoju sexualitu. Do denníčka si potom zapísala štyri vtipy o sexe a tridsaťtri riadkov o sexuálnej výchove či prostitúcii. V jednom zo zápiskov zdôrazňovala dôležitosť sexuálnej výchovy a nevedela pochopiť, prečo o nej dospeláci tak často nehovoria.

O sexe sa najviac dozvedala od svojich rodičov, najmä otca, kníh aj od kamarátky Jacqueline. Podľa Anny je prvá menštruácia znakom, že je dievčina pripravená na kontakt s mužmi, ktorý však musí prísť až po svadbe. Na margo prostitúcie napísala, že je úplne normálna a všetci normálni muži navštevujú ľahké ženy, keďže v Paríži na to majú veľké domy, kde bol aj jej otec.


Domov
Zdieľať
Diskusia