Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 10:49
Čas čítania 0:00
Sona O.

Bratislava plánuje cyklistickú revolúciu. Dočkáme sa jej v júni?

ŠPORT BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Hlavné mesto sa konečne približuje k 21. storočiu. Aj v našich uliciach sa dočkáme smart bicyklov v rámci projektu bikesharingu.

Sú skoré ranné hodiny, vyjdeš pred barák a dúfaš, že ti v noci bicykel nikto neukradol. Zaleje ťa studený pot, ako kráčaš ku hlavnému vchodu. Je tam a tebe padne kameň zo srdca. Pomaly nasadneš a so zalepenými očami vyrazíš na cestu. Vôkol teba kopa áut, nikoho nezaujíma, že ty si na bicykli, brázdia si to plnou rýchlosťou a teba šmýka do strany. Dáš to radšej na chodník, pretože medzi rozzúrenými rannými vodičmi, ktorí nestíhajú do práce, nechceš riskovať svoj život. Na chodníku na teba zazerá otrávená babka, berieš jej osobný priestor, ale čo narobíš. Ako cyklista musíš prežiť.

Tento ranný scenár by sa už čoskoro mal zmeniť, teda aspoň sčasti. Magistrát mesta Bratislava sa totiž spojil so značkou Slovnaft BAjk a mesto by malo v júni dostať svoje prvé smart bicykle. V máji začala prvá vlna inštalácie bikesharingových staníc. Bratislavčania by mali teda k dispozícii mať dokopy 90 staníc a 750 bicyklov. Verejné spustenie prevádzky sa odštartuje pred letnými prázdninami.

Bratislava plánuje cyklistickú revolúciu. Dočkáme sa jej v júni?
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

„Bratislava bude mať čoskoro funkčný, moderný a atraktívny systém zdieľania bicyklov, tak ako ho poznáme z mnohých európskych krajín. Som rád, že naše mesto sa pripojí k viac ako 30tke európskych metropol, kde tento systém úspešne funguje. Bikesharing v Bratislave bude najväčším projektom svojho druhu v Slovenskej republike,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal pre portál Bratislava.dnes24.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

10 z týchto staníc bude smart, ostatných 80 bude klasických. Bicykle nájdeš v 4 najľudnatejších častiach mesta, ktorými sú Petržalka, Ružinov, Staré mesto a Nové mesto. Vzdialenosť medzi nimi bude približne 300500 metrov. Kompletnú mapu staníc nájdeš tu.

Bratislava plánuje cyklistickú revolúciu. Dočkáme sa jej v júni?
Zdroj: pexels

V júni by sme sa teda konečne mali dočkať moderného bikesharingového systému aj na Slovensku. V prvej fáze ho však na 48 hodín budú môcť využívať iba vybraní cyklisti na testovaciu fázu. Hneď potom sa sprístupnia verejnosti. 

Spoločnosť Slovnaft, ktorá stojí za hlavnou značkou projektu, ponúka špeciálne odľahčené bicykle vyrobené z hliníkového rámu. Každý bude mať v sebe okrem počítača zabudovaný aj systém GPS.

„Slovnaft BAjk bude prvou službou Slovnaftu, ktorá nezapadá do jeho tradičného podnikateľského spektra. Partnerstvom v tomto projekte napĺňame stratégiu našej spoločnosti ponúknuť zákazníkom aj iné, inovatívne služby,“ vysvetlil generálny riaditeľ SLOVNAFT, a.s. Gabriel Szabó.

Ak ťa projekt zaujal, môžeš vyplniť online dotazník a zapojiť sa tak do súťaže o dvojmesačný program na využívanie bikesharingu alebo návlek na sedačku bicykla.

Aby sa Bratislava stala moderným európskym mestom, čo podporuje zelenú dopravu, chýbajú nám už iba vyznačené cyklistické trasy na frekventovaných cestách v centre. Tých sa možno časom dočkáme tiež a nebudeme tak na bicykli riskovať svoj život v hustej premávke. 

Domov
Zdieľať
Diskusia