Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2018, 12:19
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Ako je možné, že veľa potravín je v Bratislave otvorených aj cez sviatok? Predavačky obchody nevlastnia, ale získavajú pozície konateliek

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA POTRAVINY
Uložiť Uložené

Menšie potraviny v hlavnom meste obišli zákon elegantne.

Zatvorené obchody predstavujú pre časť Slovenska výrazný problém. Nejde ani tak o neschopnosť nakúpiť si deň vopred, ale skôr o zamedzovanie prístupu do obchodov aj napriek tomu, že sa zvyčajne nájde dostatok zamestnancov, ktorí by radi pracovali. Aj študenti doplácajú na zatvorené obchody, pretože často využívali práve voľné dni na menšie privyrobenie.

Napriek zákazu podchytenému v zákone však počas posledných sviatkov zostalo množstvo predajní s potravinami otvorených. Musia sa pritom podriadiť rovnakým podmienkam ako väčšie reťazce, lenže majitelia sietí potravín Malina či Delia vymysleli zaujímavý spôsob, akým dokážu zákon elegantne obísť.

Vďaka svojmu triku dostanú zamestnanci šancu privyrobiť si aj cez sviatok a zúfalí zákazníci, ktorým práve doma čosi chýba, sa aj tak vedia vybrať na malý nákup. Množstvo ľudí však zaujímalo, ako vlastne potraviny zákon obchádzajú, čo zaujalo aj Markízu. Televízia Markíza si posvietila na jednotlivé prevádzky a zistila, že predavačky v nich sa na jeden deň jednoducho stávajú konateľkami.

Zákon hovorí jasnou rečou. Cez sviatky platia výnimky pre maloobchodné potraviny len v prípade, ak za pokladňou stojí majiteľ firmy alebo jej konateľ. Pred príchodom sviatkov preto majitelia umožnia predavačkám podpísať papier, podľa ktorého sa na jeden deň stávajú konateľkami.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Kvôli absencii okamžitej kontroly nemusia zmenu ani hneď upraviť v obchodnom registri, ale keby kontrola naozaj prišla, predavačky by svoje pozície vedeli zdokladovať. Pri podobných praktikách vraj vzniká riziko, že predavačka začne s majetkom firmy vďaka novým právomociam nakladať inak, ako by si to majiteľ predstavoval, ale zrejme si svoje zamestnanie vážia viac ako vláčenie po súdoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia